Vreme čitanja: oko 2 min.

SDSS: Hteli smo da idemo u kolonu i palimo sveće za sve žrtve, sad vidimo da ne možemo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pozvali su svoje sunarodnike, Srpkinje i Srbe, u vukovarskom i benkovačko-zadarskom kraju i celoj Hrvatskoj, da "u svojim srcima zapale sveće za spomen na njihove sugrađane, Hrvatice i Hrvate, koji su na ove dane i tokom svih ratnih godina ubijeni ili nestali u ovim krajevima"

  • 6
Vukovar Foto Mateja Beljan

Predstavnici SDSS-a i drugih srpskih organizacija u Hrvatskoj poručili su danas da njihov neodlazak u Vukovar i Škabrnju nije zbog straha od pretnji, već zato što se njihova potreba i želja za iskazivanjem pijeteta pretvara u povod za fizičko sukobljavanje.

"Trebali smo i hteli smo danas, kao i prethodnih godina, da budemo na Dunavu za sve žrtve hrvatske i srpske nacionalnosti koji su skončali u njemu", stoji u izjavi povodom Dana sećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u kojoj objašnjavaju odluku "zašto danas i sutra nisu tamo gde su trebali i hteli da budu - na komemoraciji za sve žrtve Vukovara i Škabrnje".

U izjavi koju je na konferenciji za novinare pročitala potpredsednica vlade Anja Šimpraga (SDSS) ističu da su hteli da budu na Ovčari, gde su pobijeni zarobljeni i odvedeni iz vukovarske bolnice, i na kraju u pravoslavnom hramu sv. Nikole, gde pale sveće za sve poginule i nestale u prisustvu sveštenstva i episkopa Srpske pravoslavne crkve.

"Trebali smo i hteli smo da sutra budemo u Koloni sećanja u Vukovaru i Škabrnji. Danas vidimo da to ne možemo i ne trebamo", stoji u izjavi.

Čuvanje dostojanstva

Dodaju kako to nije zato što su njihovi moralni osećaji i osećaji njihovih srca drugačiji od jučerašnjih ili prethodnih godina, niti zato što su se uplašili pretnji i što nisu u stanju trpeti uvrede "jer pretnje i uvrede kakve slušamo ovih dana slušamo i inače, mnogih dana i mnogih godina".

"Ne možemo i ne treba da budemo zato što se našu potrebu i želju za iskazivanjem pijeteta prema žrtvama i naše podsticanje pomirenja među živima pretvara u povod za fizičko sukobljavanje. Ne možemo i ne treba zbog toga što želimo, koliko je to moguće, sačuvati dostojanstvo kako same vukovarske i škabrnjske komemoracije, tako i naše dostojanstvo", poručili su.

Pozvali su svoje sunarodnike, Srpkinje i Srbe, u vukovarskom i benkovačko-zadarskom kraju i celoj Hrvatskoj, da "u svojim srcima zapale sveće za spomen na njihove sugrađane, Hrvatice i Hrvate, koji su na ove dane i tokom svih ratnih godina ubijeni ili nestali u ovim krajevima".

"Pozivamo ih da to čine i svaki put kad pale sveću i za vlastita iskustva stradanja te da time i na takav način u svojim srcima i srcima oko sebe grade mir i dostojanstvo u sećanju i življenju. Neka je večni spomen svim poginulim u Vukovaru i Škabrnji. Neka je trajan mir među svima nama koji ih se sećamo", stoji u izjavi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobo

    17. novembar 2023 | 17:15

    Ja sam iz Vu i nije mi palo na pamet niti da idem u tu kolonu niti da palim sveće tzv.braniteljima.....da palim sveće ljudima koji su mi ubili babu i dedu? Ni u kojem slučaju. Ja idem u NS i slavim dan oslobođenja grada od ustaša jer je to što se desilo 18.11.1991....nikakva okupacija se nije desila. Ovo sa vencem i ustaškim plakatom samo mi dokaz da se ne radi o nikakvoj komemoraciji za nevine žrtve nego o ustaškom derneku A na ovaj komentar neka se ljuti ko želi

  • Srba kabadahić

    17. novembar 2023 | 19:29

    To je odluka pojedinih tzv Srba koji su se uhljebili i ne žele da izgube pozicije. Na sutrašnji dan Srbi nemaju šta da traže u toj koloni sprdnje. Sama politika koja veze nema sa stvarnošću. Već danima piju i rovare po Vukovaru,organizirano dolaze i smještaj im se daje.

  • Vlado

    17. novembar 2023 | 14:57

    A,eto ja sam mnogo puta govorio o tome u komentarima. Nažalost, prošlo je skoro 30 god. od završetka rata i situacija još nije dobra za nas Srbe u HR, niti se političari trude da uvedu reda, tako da o drugim stvarima ne želim ni govoriti. Vidite bez obzira na moje pravo ime mene u firmi zovu Čedo, a znate i zašto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA