Vreme čitanja: oko 1 min.

Gori 100 tona hemikalija: Veliki požar u fabrici boja i lakova kod Tetova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Centar za javno zdravlje će u narednom periodu obaviti ispitivanje vode i zemljišta

  • 0
Požar, vatrogasci Foto-ilustracija: Shutterstock

Meštanima tetovskog sela Fališe zabranjeno je da otvaraju prozore i izlaze iz svojih domova, kao i da se kreću u krugu od dva kilometara od fabrike boja i lakova "Eurokom" u kojoj je izbio požar i gori oko 100 tona hemikalija.

Nadležni su upozorili na enormnu zagađenost vazduha, a direktor fabrike Stojanče Angelov tražio je od Ministarstva životne sredine da pošalje mobilnu stanicu za merenje zagađenja, ali su iz Ministarstva dobili odgovor da je nemaju.

"Zbog visoke temperature postoji opasnost da se uruši cela zgrada. Građanima je zabranjeno kretanje ovde. Apelujem na njih da uopšte ne izlaze iz kuća ako za to nemaju potrebe. Ne zna se kolika je zagađenost, ali ima mnogo hemikalija “, rekao je Angelov.

Centar za javno zdravlje će u narednom periodu obaviti ispitivanje vode i zemljišta.

"Naša preporuka je da nema potrebe da budemo na ovom mestu jer trenutno imamo ugljen-monoksid, ugljen-dioksid, dioksine i druge štetne materije u vazduh u krugu od dva kilometra. Ljudima se savetuje da ostanu u svojim domovima i da ne izlaze bez potrebe. U narednom periodu biće izvršena ispitivanja vode i zemljišta kako bi se utvrdilo da li ima zagađenja“, rekao je dr Ratko Davidovski iz Centra za javno zdravlje Tetovo.

Požar se, nakon što je progutao skoro ceo magacin i prodajnu halu „Eurokoma“, na površini od 1.000 kvadratnih metara, stavlja pod kontrolu.

Požar gase vatrogasne jedinice Tetova zajedno sa kolegama iz Kumanova, Velesa, Skoplja i Gostivara. Oni su uspešno sprečili da se vatra proširi na susedne objekte, preneli su skopski mediji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Prvi snimci sa mesta eksplozije i požara u Zemunu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA