≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Talačka kriza u Zagrebu: Nesvakidašnja situacija na hipodromu, u glavnoj ulozi konji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaposleni Kancelarije za upravljanje sportskim objektima zaključali su konje u boksove i ne dopuštaju pristup jahačima, trenerima, osoblju koje ih poji i hrani konje te čisti bokseve i izvodi ih napolje

  • 0
Konj peršeron Foto: Shutterstock/Plotitsyna Nina

Na zagrebačkom Hipodromu od jutros traje prava talačka kriza. Kako kažu sagovornici "Večernjeg lista", zaposleni Kancelarije za upravljanje sportskim objektima zaključali su konje u boksove i ne dopuštaju pristup jahačima, trenerima, osoblju koje ih poji i hrani konje te čisti bokseve i izvodi ih napolje.

"Ne žele da nas puste dok ne potpišemo dodatne ugovore mimo ugovornih obaveza ustanove prema sportskim savezima iz programa javnih potreba, tvrdi Enimark Ponjević, predsednik Hrvatskog galopskog saveza čiji klubovi na Hipodromu imaju 45 trkaćih konja.

Situacija je opasna za konje jer neki od njih imaju posebnu ishranu, primaju lekove i traže posebnu pažnju, koju im ne mogu 'generički' osigurati radnici Zagrebačkog Hipodroma.

"Naši konji nemaju uopšte vodu u boksevima, što znači da nisu pili još od juče popodne, niti jeli, te je time sada veoma ugroženo zdravlje životinja. Ovo je talačka situacija u kojoj je firma koja se brine o održavanju terena zarobila životinje da bi ucenila sportiste da potpišu dodatni ugovor", kaže Enimark Ponjević.

Problem koji je danas eskalirao, kaže, traje već neko vreme jer Ustanova prednost korišćenja Hipodroma daje rekreativcima jer smatra da je to finansijski isplativije.

"Hipodrom je sportski objekat, a ne rekreativni", ističe Ponjević koji je s kolegama iz Saveza pokušao večeras da dođe do konja, ali put im je preprečila grupa ljudi koji su se predstavili kao obezbeđenje.

"Nisu hteli da se predstave, niti su bili u uniformama. Nasrnuli su na nas, pozvali smo policiju. S konjima na Hipodromu su čitav dan zarobljeni i moji radnici što je nedopustivo. Hteli smo da nahranimo konje, a oni su nas napali", ispričao je.

Novi ugovori koje im nude, dodaje, jednaki su kao za rekreativce i ne žele da ih potpišu jer se, kaže, njihova delatnost na Hipodromu finansira iz programa javnih potreba u sportu.

"Ovo je neverovatno nasilje nad životinjama i nad sportom. To vam je slično kao da netko želi da izbaci Dinamo iz Maksimira jer neki rekreativni klub može više da plati korišćenje stadiona. Šta je sledeće? Hoće li Ustanova zarobiti braću Sinković i čamce na Jarunu?", pita se Ponjević.

Do svog konja 914 Vilima ne može ni rekreativka Lana Pribanić.

"Do četvrtka je trebalo da predamo zahtev za smeštaj konja. Trebam novi ugovor jer konj još nije službeno moj i nema valjani pasoš. Bez njega ne žele da mi naprave ugovor i drže konja zaključanog u štali! Kažu da ga hrane, ali ne ide napolje što je opasno za konje jer mogu dobiti kolike ako se ne kreću. Neverojatno mi je da su zbog nekakvog papira zatvorili živo biće u štalu", u šoku je Lana Pribanić koja ih je zamolila za razumevanje jer će joj za pribavljanje potrebne dokumentacije trebati nekoliko dana. Na to su joj odgovorili, kaže, da pošalje mejl.

"To znači da će biti zatvoren ceo vikend, da će četiri dana provesti u štali. Zanima me ko će biti odgovoran ako se nešto dogodi mom konju", kaže ova rekreativka koja se nada da će uspeti da sakupi potrebne papire pre vikenda.

(Telegraf.rs)

Video: Dramatična završnica trke u Somboru: Jokićevo grlo drugo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA