Vreme čitanja: oko 2 min.

"Bahati smo i primitivni, ni zube ne peremo kao normalan svet": Instruktor vožnje o nekulturi na putevima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čini se da je bahata vožnja zajednička ljudima u regionu, jer svakodnevno viđamo primere iz svih država

  • 4
Bahato parkiranje, Ulica Kraljice Natalije Foto: Nikola Anđić

Bahati vozač, koji je progurao kombi između stubića i parkirao se nasred biciklističke staze u centru Banjaluke, samo je jedan od brojnih primera drastičnog kršenja propisa, čak i "u korist sopstvene štete".

I nije u pitanju samo Banjaluka. Koliko puta ste videli da roditelji, sve vodeći decu za ruku, ispod pasarele pretrčavanju puteve sa nekoliko traka, da voze svoje potomke bez propisnog sedišta, da za volan sedaju mortus pijani.

Da nepoštovanje pravila i propisa, ne samo u saobraćaju, nego i u drugim oblastima života, ima dugu i bogatu tradiciju svedoči i urbana legenda, za koju mnogi tvrde da je istorijska istina, a koja se tiče sadnje prvih aleja u Banjaluci, u vreme Austrougarske.

Upravo na mestu gde se juče, ne hajući za bicikliste i pešake, parkirao vozač kombija, pre 140 godina stajao je naoružani austrougarski vojnik, koji je od nasilnika branio tek zasađene mladice lipe. Da ih okupatori, koji su ih i zasadili, nisu branili oružjem verovatno danas u glavnoj banjalučkoj ulici ne bismo imali nadaleko čuvenu aleju.

Još su brojni primeri iz novije istorije u kojima se jasno vidi da ni red ni tolerancija ni poštovanje pravila nisu jača strana našem narodu. Zašto je tako?

Vitomir Tošić, inženjer saobraćaja i dugogodišnji instruktor vožnje, koji je obučio na hiljade mladih vozača, ali se najradije vozi biciklom, kaže da su osioni vozači slika i prilika društva.

"Mi smo pre svega nevaspitani, nespremni da učimo i promišljamo. Ma, mi čak ni ruke ni zube ne peremo redovno, kao sav civilizovan svet", kaže Tošić za Srpska info.

Pun je hvale za novi režim saobraćaja, pogotovo za odvajanje biciklističke staze i postavljanje stubića, koji imaju zadatak da spreče bahate vozače da uzurpiraju traku namenjenu biciklistima.

"Kad sam video da postavljaju stubiće rekao sam: odavno niko ništa pametnije nije uradio za bezbednost saobraćaja u gradu. Ali, tačno sam znao da će se brzo naći neki “baja” da sve to pokvari. Nema tih stubića i tih zakona i kazni koje bi mogle da dovedu u red primitivne ljude", oštar je Tošić.

Priznaje da se ni mnoge auto škole ne bore da buduće vozače vaspitaju kao odgovorne učesnike u saobraćaju, nego se sve svodi za na obuku da bi se položio vozački ispit.

"Ali, možda je i prekasno punoletne mladiće i devojke učiti osnovama saobraćajne kulture. To bi trebalo da uče od roditelja i učitelja još od malih nogu", zaključuje Tošić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miro

    26. novembar 2023 | 08:59

    100% istina.Kao da se ceka da neko oogresi da ga odmah pduju cak i udare.Nema obzira orema drugom i samo srljanje sa autom ko su drugi ja sam glavni cas izuzecima.

  • Anonymus

    26. novembar 2023 | 09:28

    Nismo mi normalan narod, to je dijagnoza...!

  • Prle

    26. novembar 2023 | 09:48

    I treba kritikovati jer onda ima sansi da se stvari poprave. Ali uvek treba prvo poci od sebe jer svi gresimo, samo treba priznati. Lako je za sve kritikovati druge.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA