≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jahta ukradena u Hrvatskoj pronađena na drugom kraju sveta: Umešani i Rusi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre tri nedelje, jahta je pronađena u Brazilu. Viđena je na sidrištu, sve je dojavio Južnoafrikanac koji je jahtu prepoznao, priča vlasnik ukradene jahte

  • 0
1460241704 Foto: Shutterstock

Četiri meseca nakon što je objavljena priča o krađi jahte Hanse 588 MISCHIEF s hrvatskom zastavom i to usred Jadrana, ona je pronađena na drugom kraju sveta - čak u Brazilu, piše Morski.hr.

Podsetimo, jedrilica je ukradena 14. jula, kada joj je poslednji put zabeležena lokacija u Mljetskom kanalu.

- Jahta je unajmljena u marini Kaštela gde je čarter baza. Isplovili su 8. jula u subotu, a nestala je 14. juča i nije se vratila u bazu. Pretpostavljam, dakle, da su dosad krenuli južno. Dosad nikad od 140 brodova u firmi nismo zabeležili ovakvo nešto - ispričao je tada Silvio Šupić fleet manager Croatia Yachting.

Pre tri nedelje, jahta je pronađena u Brazilu. Viđena je na sidrištu, sve je dojavio Južnoafrikanac koji je jahtu prepoznao.

- Ne znam kako je završila tamo, ali znam kako smo došli do nje. Slučajno! Zvao nas je čovek iz Južne Afrike koji je bio tamo u katamaranu, prepoznao je jahtu koju već mesecima tražimo i samo je nazvao pre 3 nedelje i rekao da misli kako je to taj brod. Poslao nam je neke slike, a mi smo prema nekim detaljima utvrdili da se radi o našem Mischiefu. Nakon toga je krenula akcija s policijom, izvršena je akcija zaplene i još uvek se izvode tamo dokazne radnje - ispričao je za Silvio Šupić.

- Ne znamo kad će brod biti vraćen. Angažovan je lokalni advokat koji odrađuje tamo s vlastima. To je proces koji traje i ne ide tek tako lako. Zasad niko nije uhapšen, ali zadržani su neki ljudi koji su zatečeni na jedrilici, međutim oni nisu ti koji su ukrali brod. Ovi iz Hrvatske bili su skroz druga ekipa - pojašnjava Šupić.

- Oduševljeni smo što možemo podeliti s vama da je naša prekrasna Hanse 588 pronađena u Brazilu. Bila su to teška četiri meseca ne znajući gde se nalazi, ali čekanju je sada kraj! Trenutno je u toko istraga, zbog čega do danas nismo ništa objavili. Ipak, želeli bismo da se zahvalimo svima u jahtaškoj zajednici koji su pratili našu priču, koji su delili naše objave širom sveta i koji su pazili na naš brod. Na kraju krajeva, bilo je to putem društvenih medija i oštrog oka budnih nautičara koji su uočili Mischief - poručili su iz charter kompanije Mischief Sailing Yacht.

Saznaje se da se istraga u Brazilu nastavlja i to u saradnji s Interpolom i Europolom.

Brazilski mediji pišu da je savezna policija, uz potporu brazilske mornarice, pokrenula ujutro 11. novembra operaciju Albina, s ciljem zaplene ukradene prekookeanske jedrilice, usidrene u Natal Yacht Clubu.

"Cilj akcije je identifikovati i demontirati kriminalnu organizaciju koja je učestvovala u krađi. Akcija je rezultat obaveštajnog rada zbog međunarodnih izveštaja, u saradnji s brazilskom mornaricom i Natal Yacht Clubom", izveštaj je o događaju tamošnje policije.

Prema brazilskim izvorima bliskima istrazi, zaplenjeno plovilo je registrovano u Hrvatskoj, ali bilo je iznajmljeno navodnim ruskim turistima koji su ga odveli na nepoznatu lokaciju i promenili njegove karakteristike, preimenovali ga u Albina, a za to su napravili lažne vlasničke i registracijske dokumente u Rusiji!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA