Vreme čitanja: oko 1 min.

Mesecima su slušali kako noću zavijaju: Na hrvatskom ostrvu se pojavio šakal, kolje jaganjce, meštani strahuju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Konačna potvrda da se šakal zaista pojavio na ostrvu stigla je pošto su lovci nedaleko od aerodroma odstrelili jednog šakala

  • 0
Šakal Foto: Pixabay

Stanovnici Lošinja se nakon divljih svinja i jelena suočavaju s novim problemom. Na ostrvu se prvi put pojavio šakal. Mesecima su ostrvljani komentarisali noćno zavijanje i napade na jaganjce, ali konačna potvrda da se šakal zaista pojavio na njihovom ostrvu stigla je pošto su lovci nedaleko od aerodroma odstrelili jednog šakala, navodi Index.

Lovci su se tamo uputili zbog dojave građana da se šakal kreće šumskim stazama. HRT piše kako nije poznato koliko je još jedinki na Lošinju, ali pretpostavlja se da bi predatori mogli da prouzrokuju ozbiljne probleme. Šakali predstavljaju pretnju ostrvskom stočarstvu, ali i celokupnom ekosistemu.

Ima duge noge i oštre zube, dobro prilagođene lovu. Reč je o životinji koja je najaktivnija noću. Vlasnik poljoprivrednog gazdinstva Danilo Ivković pokazao je za HRT posledice noćnog pohoda iza kog je verovatno stajao šakal.

"Sumnjali smo, ljudi su govorili da je šakal, međutim mi smo kao sveti Toma, dok ne vidimo, ne verujemo, a sada nas još ta potvrda za šakala dodatno uznemirava", kazao je.

Teško je utvrditi koliko je šakala trenutno po ostrvima.

"Već neko vreme se priča, viđen je na ostrvu Iloviku pre godinu dana, bilo je par priča da je u prolazu viđen i na Cresu, ali pitanje je koliko ih ima jer veliki deo ostrva je neprohodan i to ostavlja prostora za divljač", napomenuo je Danijel Haluška, član lovačkog društva Kamenjarka.

"Je li preplivao, je li donesen na ostrvo Lošinj, ne znamo. I ako me pitate, i jedna jedinka je previše, a ne dao Bog da se pokaže kroz par godina da su se rasprostranili, imaće to katastrofalan uticaj uopšteno", predviđa Bariša Meljankić, predsednik lovačkog društva Kamenjarka.

(Telegraf.rs)

Video: Šakali napali tek rođenog gnua. Braneći majka ga povredila gore od predatora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA