≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ubili ste mi tatu, nemojte i mamu!": Porodica Zec likvidirana je pre 32 godine u Zagrebu, zločin bez kazne

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za ubistvo porodice Zec niko nije odgovarao

  • 7
Mihajlo, Marija i Aleksandra Zec Foto: Privatna arhiva

Povodom 32. godišnjice od ubistva porodice Zec, kod Adolfovca na Sljemenu, večeras je otkrivena spomen-ploča i održana komemoracija, a gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević poručio je da je to podsetnik i mračna uspomena da se takav zločin više nikada ne bi ponovio.

Za ubistvo porodice Zec niko nije odgovarao.

U noći između 7. i 8. decembra 1991. zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je na pragu svoje kuće na Trešnjevici. Njegovu ženu Mariju i ćerku Aleksandru ubice su odvezle na Sljeme gde su ih likvidirali, a tela zatrpali smećem.

- Ubili ste mi tatu! Nemojte mi ubiti i mamu! - bile su poslednje reči 12-godišnje Aleksandre Zec.

Nekoliko dana posle likvidacije, njihova beživotna tela pronašao je Marijin brat Zlatko Mesić, i sam pripadnik MUP-a Hrvatske. Aleksandrina sestra Gordana i brat Dušan uspeli su da prežive, jer su se posakrivali po kući i tako promakli ubicama.

Zbog ubistva uhapšeni su Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Snježana Živanovic. Iako su priznali zločin bez prisutva advokata, Sud je ocenio da je njihovo priznanje pribavljeno na nezakonit način i oni su oslobođeni.

Likvidirani Mihajlo Zec je bio poslovođa u mesari Križevčanka na početku Petrinjske ulice u Zagrebu. Poznavali su ga mnogi u Zagrebu i neke od ubica je poznavao od ranije. Osim Mihajla, u kući je te noći bila i njegova supruga Marija (36), deca Aleksandra (12), Dušan (10) i Gordana (7).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    8. decembar 2023 | 04:14

    "Iako su priznali zločin bez prisutva advokata, Sud je ocenio da je njihovo priznanje pribavljeno na nezakonit način i oni su oslobođeni." Dokaz da hrvatska drzava nikada nije imala ni casti, ni morala, a brate ni obraza! Sramota!

  • Ivan

    8. decembar 2023 | 01:02

    Ubili ste coveka i njegovu porodicu samo zato sto je bio Srbin, a cak mu je i zena bila Hrvatica.

  • Schwyz

    8. decembar 2023 | 04:58

    Da li Munib, Sinisa, Igor i ostale ubice mirno spavaju. Ja mislim da ne, sto im od sveg srca zelim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA