Vreme čitanja: oko 3 min.

Patrijarh na skupštini stipendista Srpskog privrednog društva „Privrednikˮ u Zagrebu

Ekipa Telegrafa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najstarija organizacija Srba u Hrvatskoj, Srpsko privredno društvo „Privrednikˮ iz Zagreba, koje je prošle godine obeležilo 125. godišnjicu osnivanja, okuplja i stipendira talentovane učenike i studente slabijih materijalnih mogućnosti

  • 0
Patrijarh Porfirije, Podgorica Foto: Tanjug/MEDIA BIRO

Patrijarh srpski Porfirije prisustvovao je juče 12. skupštini stipendista Srpskog privrednog društva „Privrednikˮ u Zagrebu i podelio stipendije talentovanim učenicima i studentima.

Najstarija organizacija Srba u Hrvatskoj, Srpsko privredno društvo „Privrednikˮ iz Zagreba, koje je prošle godine obeležilo 125. godišnjicu osnivanja, okuplja i stipendira talentovane učenike i studente slabijih materijalnih mogućnosti.

Ove školske i akademske godine „Privrednikˮ stipendira do sada najveći broj učenika i studenata - ukupno 137. Iz Fonda „Vladimir Matijević“ dodeljene su 63 studentske i 72 učeničke stipendije, a dve studentske stipendije dar su Fonda „Ivana Vujnović”, saopšteno je iz SPC. Patrijarh je u obraćanju naveo da se raduje što je ovde danas i podsetio na reči apostola Pavla da jedino što smo dužni jedni drugima jeste ljubav.

"Sve ostalo može i ne mora da bude i stvar je ličnih afiniteta, opredeljenja, darova i ciljeva. Činiti dobro da vam ne dosadi, kaže na drugom mestu. Prema tome, treba da činimo jedni drugima ljubav. To je naš najveći zadatak, to je naša obaveza i po tome mi jesmo ljudi. U tom smislu nema razloga da previše hvalimo jedni druge ako smo učinili nešto dobro, osim da budemo sami zahvalni onima koji nam čine dobro, a iznad svega Bogu koji uvek pronađe načina i puta da ne ostanemo sami", kazao je Porfirije.

Kako je naveo, sledeća istina koja proizilazi iz onoga što je rekao je to da smo jedni drugima potrebni, svako svakome.

"Vi ste pametni, učite, radite i nemojte da zaboravite treću reč iz 'Privrednikovog' slogana 'rad, štednja, čestitost'. Preduslov svakog uspeha jeste čestitost da bi ono što imate, što radite i govorite, naročito kada ima snagu, sadržaja i pameti, bilo afirmisanje vas samih i drugima na korist. To je čestitost", rekao je patrijarh. Mi dobro znamo, kaže, da neko može da ima snage, moći, imetka i pameti, ali da sve to može biti upotrebljeno u pogrešnom smeru, da cilj bude potpuno pogrešan.

"Često pominjem poznati naučni pronalazak atomske energije. Onaj koji je došao do otkrića te energije nije imao ideju da ubija hiljade i milione ljudi, nego je hteo da to bude na korist čovečanstva - i zaista jeste i može biti. Međutim, to što je pronašao, taj dar koji je blagodaću Božjom dat svim ljudima u zavisnosti od toga da li je neko čestit ili ne, videlo se može biti katastrofalan. Dakle, da budete čestiti ljudi", poručio je patrijarh.

"Što se svih nas tiče Crkva je uvek dužna da bude uz svakoga. Uz vas će uvek biti i ne samo moralno nego i konkretno, a nemojte zameriti što ću u prvom licu jednine reći - i ja lično. Trudiću se da to ne bude samo moralna podrška, nego da animiramo i druge ljude koji od suviška imaju šta da daju, a da nekome to bude nasušna potreba", rekao je on. Lično, kaže patrijarh, sećam se da sam prvi put u Zagreb došao poslom, još dok sam bio u manastiru Kovilju, upravo na prvu skupštinu „Privrednikovihˮ pitomaca i štićenika ovde u ovom prostoru.

"Neka Gospod blagoslovi da bude što više onih koji su pomognuti od „Privrednikaˮ i da „Privrednikˮ ima što više mogućnosti da pomaže", zaključio je patrijarh Porfirije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA