Vreme čitanja: oko 1 min.

Grad u našem regionu večeras je najzagađeniji na svetu: Situacija opasna po ljudsko zdravlje

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zagađenju značajno doprinosi položaj grada u kotlini, što u zimskim danima kada nema vetra i kakvi su sada stvara učinak "posude s poklopcem"

  • 2
Sarajevo, magla, zagadjenje Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Sarajevo je u ponedeljak uveče dospelo na vrh liste gradova s najvećim zagađenjem vazduha na svetu, nakon što su merni instrumenti utvrdili koncentraciju štetnih materija koja je opasna po ljudsko zdravlje, javlja dnevnik.hr.

Prema podacima koje je objavio portal AQAir, indeks kvaliteta vazduha u glavnom gradu BiH u večernjim je satima bio 317, što označava krajnji nivo opasnosti po zdravlje.

Pri tom je koncentracija sitnih čestica prašine PM 2,5 koje ulaze duboko u pluća i mogu trajno naštetiti zdravlju bila 53,4 puta veća od vrednosti koje dozvoljava Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Sarajevo je tako postalo grad s najzagađenijim vazduhom u celom svetu, a odmah iza njega su gradovi poput pakistanskog Lahorea, Dake u Bangladešu, te indijske Kalkute i Delhija no s indeksom zagađenja koji je ipak znatno manji i u rasponu je od 229 do 298.

Uprkos dramatičnim pokazateljima stanja vazduha gradske vlasti Sarajeva nisu proglasile nikakve vanredne mere niti su uvela ograničenja.

Glavnim uzrokom zagađenja u Sarajevu smatraju se tzv. mala ložišta, odnosno ugalj koji veliki broj domaćinstava i dalje koristi za grejanje, kao i nesrazmjerno veliki broj automobila koji saobraćaju gradskim ulicama, a najveći broj ih je sa zastarelim motorima.

Zagađenju značajno doprinosi položaj Sarajeva u kotlini, što u zimskim danima kada nema vetra i kakvi su sada stvara učinak "posude s poklopcem".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    12. decembar 2023 | 08:47

    Identičan slučaj je i sa Užicem : kotlina, individualna ložišta , nema vetra, vlaga... Zato Užičani imaju alternativu - Zlatibor - vazdušna banja 🫁🫀🫁🫀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA