Vreme čitanja: oko 3 min.

Korona se širi u domu za stare, neki su završili u bolnici: "Buknulo je, novogodišnja proslava nije otkazana"

Ekipa Sveta

Vreme čitanja: oko 3 min.

Radnica Doma na Zenti kaže da se korona "probila" već u novembru, ali se o tome tada nije pričalo. Tvrdi da je trenutno zaraženo 15-tak korisnika i par radnika

  • 0
Penzioner, baka foto: pixabay.com

Koronavirus je opet ušao u splitske domove za stara lica na Zenti i u Vukovarskoj, a odlukom direktora Ivana Škaričića zatvoreni su delovi stacionara i obavezno je nošenje maski.

Obaveštenje o proboju koronavirusa objavljeno je na ulazu u Dom u Vukovarskoj u nedelju da bi dan kasnije osvanulo na veb stranici Doma za starije i nemoćne osobe Split.

Prvo su zatvoreni stacionari na 3. i 4. spratu, a onda je 13. decembra zatvoren i onaj na 2. spratu, piše Slobodna Dalmacija. Na Zenti su zatvoreni delovi za korisnike stacionara. Obavezno je nošenje maski, a dostava hrane, potrepština i lekova vrši se u određeno vreme.

Radnica Doma na Zenti kaže da se korona "probila" već u novembru, ali se o tome tada nije pričalo. Tvrdi da je trenutno zaraženo 15-tak korisnika i par radnika.

"Širenje je započelo prošle nedelje i tada je par korisnika završio u bolnici i jedna je korisnica preminula. Nije preminula od koronavirusa već od drugih bolesti povezanih s njenim godinama. Skoro cela šesta etaža, par soba na sedmoj etaži i počelo se širiti na petu. Ima zaraženih i pokretnih i nepokretnih korisnika. Nosi im se hrana u sobu. Samo ću napomenuti kako je nedavno bilo nas dvoje na 70 korisnika. Sva pohvala fizioterapeutima", rekla je radnica doma za Slobodnu Dalmaciju.

Korisnica Doma na Zenti je obaveštenje dobila od lekarke koja joj je rekla kako je korona buknila. Na Zenti se oseća strah i oprez zbog korone.

"Jedino ovde kod nas se oseti da je "korona" probila. Zaštitne mere, svi se paze, trudimo se da se ne okupljamo. A kad odem u bolnicu, sve je normalno. I onda se ovde vratim. Nije isto kao pre proboja. Ali razumem da smo posebno osetljivi na koronavirus pa nas je potrebno zaštititi", rekla je radnica.

Ukinuti su zabavni programi, likovne radionice, pevanje. Ali i dalje pokretni korisnici mogu biti na otvorenom, družiti se ako mogu, nastavlja. Pre par dana je u Zenti održan i koncert KUDŽ "Filip Dević" na kojem je bilo i korisnika iz drugih domova.

Poslednje je potvrdio i korisnik Doma u Vukovarskoj.

"Nisam hteo da idem jer su se potrpali njih sedam do osam u kombi. Radi "korone" i blizine sam odlučio da ne idem", rekao je korisnik i dodaje kako iz sobe izlazi po hranu kako bi izbegao kontakte.

"Ja sam na spratu gde nema obolelih, pa ni ne osetim. Ima zaraženih pokretnih i nepokretnih korisnika kojima se nosi hrana u sobu. Ima i dalje poseta. Mislim da su ukinuti grupni programi, ali nije ukinut doček Nove godine kao ni pevanje. Znam da je jedna gospođa bila u bolnici i vratila se natrag i da je došlo par novih radnika", rekao je.

Slobodna Dalmacija podseća da je pre nešto više od godinu dana Opštinsko državno tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Ivana Škaričića, direktora Doma za starije i nemoćne osobe Split, Zdravke Đapić-Kolak, u to vreme glavne medicinske sestre i šefa Odeljenja za brigu o zdravlju, pojačanu negu i rehabilitaciju u Domu u Vukovarskoj i Belite Šurjak, doktorke opšte medicine koja je lečila korisnike smeštene u domu, zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog krivičnog dela protiv zdravlja ljudi u razdoblju od proglašenja epidemije 11. marta 2020. do 7. aprila 2020. U tom se razdoblju 58 korisnika Doma u Vukovarskoj zarazilo koronavirusom od kojih je njih 18 preminulo usled komplikacija uzrokovanih zarazom. Dve inspekcije Ministarstva zdravlja i Ministarstva za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku imali su drugačije nalaze.

Slobodna navodi da su poslali upit Škaričiću, ali da odgovor još nisu dobili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA