Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvatska na nogama: Izbačen udžbenik iz istorije zbog Stepinca i Srba koji nisu opisani kao naoružani

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar nauke i obrazovanja Hrvatske izbrisao je iz kataloga odobrenih udžbenika izdanje „Zašto je istorija važna? 4“ trojice autora

  • 6
TIMSS22 TESTIRANJE IZJAVE Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar nauke i obrazovanja Hrvatske izbrisao je iz kataloga odobrenih udžbenika izdanje „Zašto je istorija važna? 4“ trojice autora, što je jedan od strukovnih portala, istoriografija.hr, ocenio ne samo protivnim "istorijskoj nauci nego i demokratskom društvu“.

Zbog primedbi različitih učesnika iz sistema vaspitanja i obrazovanja na udžbenik istorije za učenike četvrtog razreda gimnazije autora Miljenka Hajdarovića, Vedrana Ristića i Nikice Torbice, Ministarstvo je od Agencije za vaspitanje i obrazovanje zatražilo proveru navoda iz različitih predstavki što je Agencija i napravila, potvrđeno je iz Ministarstva, piše Hina.

Na osnovu mišljenja Agencije za vaspitanje i obrazovanje, na osnovu članka 15. stavka 2. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu ministar nauke i obrazovanja doneo je rešenje o brisanju spomenutog udžbenika iz Kataloga odobrenih udžbenika, kaže se u odgovoru Ministarstva. Ministarstvo nije dalo pojedinosti zašto je promenilo mišljenje o udžbeniku koji je ranije samo odobrilo, nego je uputilo na Agenciju za vapitanje i obrazovanje, prenosi Večernji list.

Sporna lekcija o Alojziju Stepincu

Učesnici koje spominje Ministarstvo su portal narod.hr, saborska zastupnica Marijana Petir i neki istoričari, objavio je taj portal, uz napomenu da je „više onih koji su se žalili“. Oni su ocenili da je „posebno problematičan“ deo udžbenika u kom se prikazuje razdoblje stvaranja Republike Hrvatske, prvi hrvatski predsednik Franja Tuđman i Domovinski rat. Prema istom, Marijana Petir se žalila kako u udžbeniku decu pogrešno uče da Alojzije Stepinac nije rehabilitovan.

Nisu spomenuti naoružani Srbi 

Direktor Hrvatskog memorijalno-dokumentacionog centra Domovinskog rata Ante Nazor na portalu narod.hr u sporne delove udžbenika navodi da je ispod naslova „Stvaranje Republike Hrvatske“ stavljena slika Milke Planinc, a nije spomenuto kako je „pobuna dela građana srpske nacionalnosti tokom avgusta 1990. protiv legalne hrvatske vlasti“ koja se naziva „balvan revolucija“ bila oružana.

Takođe, Nazor zamera da udžbenik ne spominje „Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske“ i smatra da je trebalo „jasno navesti i da se zbog isključive velikosrpske politike rat nije mogao izbeći“. Portal navodi da su jedan od autora udžbenika, Miljenko Hajdarović i recenzentkinja Valerija Turk-Presečki, „bili aktivni zagovaraoci neuspele kurikularne reforme“. Urednik portala historiografija.hr, istoričar i docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu Branimir Janković, nazvao je vest o povlačenju udžbenika skandaloznom.

Svima je naravno jasno da se iza pozivanja na pogreške u udžbeniku, dovođenja u pitanje stručnosti recenzenata i slično zapravo radi o sprečavanju drugačijih pogleda na očito strogo propisana tumačenja tzv. Domovinskog rata i nekih drugih tema iz hrvatske istorije, napisao je. Janković ističe da je proglašavanje određenih tumačenja istorije praktično nepodobno i time sprečavanje pluralizma pogleda na istorijske kontroverze ne samo protivno istorijskoj nauci nego i demokratskom društvu.

Ma koliko pokušavali, različite poglede na istoriju nije moguće zaustaviti, kazao je. Historiografija.hr najavila je da će pozvati na onlajn potpisivanje „profesionalne istoričare, nastavnike istorije i diplomirane istoričare koji se ne slažu s time i ne pristaju na takvo tretiranje istorijske struke i njene autonomije“.

(Telegraf.rs)

Video: Šapić: Od sledeće godine besplatni vrtići za beogradsku decu, obezbedićemo i besplatne udžbenike

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin je nacionalnost

    17. decembar 2023 | 18:30

    Hrvat je dijagnoza.

  • Ja

    17. decembar 2023 | 18:33

    Pitam se samo da li se Vladimir Nazor prevrće u grobu?

  • Srb

    17. decembar 2023 | 16:58

    Kakve "istorijske nauke"?? Pa istorija nije nauka. I ovaj slučaj to jasno dokazuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA