Vreme čitanja: oko 3 min.

"Bio sam skoro oženjen, ali smo se razišli": Mladić ne mari za automobile ni motore, samo su mu one bitne

Ekipa Telegrafa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Objašnjava da je biti čobanin porodična stvar, potekla od oca i strica i da je sve zapravo zajedničko, gde sve pogodnosti, pa čak i one novčane idu u jedan džep i jednu celokupnu porodicu

  • 0

Izabrati fakultet ili nastaviti porodični tradiciju u stočarstvu bilo je pitanje o kom jedan mladi srednjoškolac, nije razmišljao. Uprkos raznim ponudama i uslovima lagodnog studiranja koje su mu bile ponuđene od strane roditelji znao je šta je ono što zaista želi - da čuva ovce.

Sanel Dolić iz Donje Vidovske u opštini Velika Kladuša u Bosni i Hercegovini je 21-godišnjak koji uživa u čobanstvu. Njegova ljubav prema ovcama jačala je iz godine u godinu, tako da je kaže, normalan sled bio da se nakon škole posveti njima. Iako u početku nije imao podršku drugara, pa čak i roditelja, priznaje da nije zažalio što je odabrao da bude to što jeste.

"Mene su svi molili i otac i majka i rodbina da upišem fakultet, ali sve sam to odbio. Nisam hteo, ovce su moja jedina ljubav", kaže Sanel, koji dodaje da ima preko 600 ovaca i da mu u čuvanju, kada porodica nije u mogućnosti, pomaže prijatelj.

Objašnjava da je biti čobanin porodična stvar, potekla od oca i strica i da je sve zapravo zajedničko, gde sve pogodnosti, pa čak i one novčane idu u jedan džep i jednu celokupnu porodicu.

"Kod nas se nikad ne vodi pitanje ko je kad kod ovaca, da li otac, stric ili ja, i da li će moja majka ili strina praviti hranu, to je kod nas sve isto, mi smo jedno. Nažalost mislim da to nije čest slučaj ali kod nas je tako. Prodali ili kupili ovce, sve ide u jedan novčanik, tako godinama. Verujem da bez jake zajednice i dobre porodice to ne može uspeti", kaže Sanel.

Iako je svestan da se na njegov izbor mnogi i dalje čude, smatra da je izabrao pravu stvar, jer živi kao slobodan čovek.

"Nikad u životu nisam imao želju da radim nešto drugo. Tu sam kod kuće, mogu da legnem kad hoću, mogu da ustanem kad hoću, radim kad hoću, kad neću odmorim. Biti kod kuće sa svojima, to je nešto što se po meni danas slabo ceni. Shvatam da neko mora da ode preko i da radi, ali je danas mnogo primera gde idu i kad mora i kad ne mora. Postao je trend kome se treba stati na put", kaže Sanel za Jutjub kanal "TV Krajina".

Ipak, priznaje Sanel, u ovakvom poslu ne kaska ni druženje sa prijateljima. Tvrdi da i za to ima vremena, ali da je bitno u svom radu uvesti pravilo - kad se radi radi se, kad se odmara odmara se. Kako sam upravo tako nešto praktikuje, kaže da mu nije problem i da izađe sa prijateljima.

Gde su prijatelji, tu je i neka devojka, a da li mu ovakav posao usporava pronalazak lepše polovine i buduće žene objašnjava sledećim rečima:

"Bio sam skoro pa oženjen, ali to nije uspelo i svako je krenuo svojim putem. Zbog nekih drugih stvari, nije ovaj posao bio taj koji je pravio problem, jer je to posao kao i svaki drugi. Videćemo u budućnosti šta će biti", kaže kroz osmeh Sanel, te dodaje i ako bi nekoj devojci njegove ovce i smetale, onda bi se tvrdi, "na lep način razišli".

Odlukom da izabere ovakav način života kaže, ponosan je i nakon dve godine, a veruje da će biti još dugo godina ponosan.

"Nisam se pokajao ni jedne sekunde. Ja ne mogu da vam opišem tu sreću, taj osećaj kad si ovce nahranio, a ti na vatru piješ kafu, to je nešto što se stvarno ne može opisati", objašnjava Sanel za Jutjub kanal "TV Krajina"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA