≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veštičije srce se pojavilo na Jadranu, lekar upozorava: "Ne dirajte ga golim rukama"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

On upozorava posetioce Marjana, posebno decu, u slučaju pronalaska da je ne diraju golim rukama već da je, ako je moguće, uz pomoć kesice ili rukavica uklone i bace u kantu za smeće

  • 0
Split, Marjan Ilustracija: Pixabay

Flora na Marjanu je vrlo bogata, pa se može reći da ima više vrsta biljaka nego što je do sada pronađeno i utvrđeno, piše "Slobodna Dalmacija".

Među njima se nalazi i neobična vrsta nejestive pečurke koja raste ujesen i leti, a koju posetioci najčešće ne vide jer se nalazi u vlažnim, nedovoljno očišćenim i manje prohodnim delovima Marjana uz stare trule panjeve i ostali neuklonjeni biootpad, naročito pored suvih grana. Kad su uslovi tako povoljni ta gljiva može narasti iz zemlje u roku od 24 sata.

"Saprofitna pečurka o kojoj je reč ima neobičan naziv – Veštičije srce (verovatno je to neobično ime dobila u narodu po tome što se u prošlosti smatralo da njen dodir uzrokuje razne kožne bolesti, tumore, konvulzije... pa su naknadno izbegavali da je diraju). Ime "srce" je nastalo zbog izgleda pečurke (crvene je boje, oblik i veličina su poput srca, a šupljine i pregrade unutar nje podsećaju na srčane komore). Neki joj daju naziv "kavez za ptice" jer pomalo podseća i na to. Nemačko mikološko društvo smatra da se zbog neobičnog izgleda za ovu pečurku može u šaljivom smislu reći da liči na "vanzemaljca iz naučnofantastičnog horor filma", upozorava splitski lekar dr Joško Kalilić.

Ova pečurka ima vrlo neprijanat miris poput trulog mesa, a američki mikolog Dejvid Arora taj miris je nazvao "najpodlijim od mirisa svih ostalih smrdljivih pečuraka". Zbog tog intenzivnog i neprijatnog mirisa ova pečurka, ističe dr Kalilić, posebno je privlačna muvama koje dolete k njoj u vrlo kratkom vremenu nakon početka njenog izlaženja iz zemlje koji inače ima boju i oblik belog kokošjeg jajeta ili ping-pong loptice, te imaju veliku ulogu u prenosu spora iz kojih pečurka raste.

Pečurka veštičije srce Pečurka Veštičije srce Foto: Shutterstock

"Važno je naglasiti da nije dokazano da je pečurka otrovna u smislu da njena konzumacija ubija čoveka. Ipak, prema raznim istraživanjima dokazano je da je nejestiva i u slučaju pokušaja konzumacije čak i malog komadića može izazvati jake bolove i grčeve u stomaku, konvulzije, pa čak i privremeni gubitak govora (već i sam neugledan izgled, neprijatan miris i prisustvo velikih muva daju utisak svakom slučajnom posetiocu da se verovatno radi o sumnjivoj nejestivoj pećurki). Italijanski istraživač Ćiro Polini je pronašao kako je ova pečurka čak rasla iz lobanje umrle osobe u grobu jedne napuštene crkve", objašnjava dr Kalilić.

On upozorava posetioce Marjana, posebno decu, u slučaju pronalaska ove pečurke da je ne diraju golim rukama već da je, ako je moguće, uz pomoć kesice ili rukavica uklone i bace u kantu za smeće.

"Kao volonter na Marjanu uočio sam ovu pečurku uređujući i čisteći parcelu broj 14 od biootpada (oko 300 metara od Špinutskih vrata blizu Tartaljinovog šetališta) i kroz više dana pratio njen razvojni ciklus od izlaska iz zemlje, pa do izlaska žarko crvenog "srca". Ogradio sam je kamenim tablama da je ne bi netko video i dirao. Čitav proces rasta ove gljive, od oblika jajeta veličine oko 5-6 centimetara i formirane gljive od oko 8-18 centimetara traje tri do četiri dana i nakon toga nestaje."

(Telegraf.rs)

Video: Magični snimak cvetanja reke Tise u Kanjiži: Jedinstveni fenomen u svetu samo u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA