≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sud podržao majku koja je provalila u gradski stan sa detetom (5): Promenila i bravu, iz grad rekli samo ovo

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Majka tvrdi da je zaposlena i da uredno plaća režije i da je pre nasilnog ulaska u stan pokušala da reguliše svoj odnos s Gradom Zagrebom

  • 0
Vrata, stan, hodnik Foto: Shutterstock

Grad Zagreb izgubio je tužbu protiv samohrane majke koja se s 5-godišnjim detetom ilegalno uselila u gradski stan. Odluku je doneo Opštinski sud u Novom Zagrebu, koji je naveo da se radi o ženi koja kao samohrana majka spada u socijalno ugroženu kategoriju građana, piše Index.

Nije poznato koliko dugo samohrana majka s detetom boravi u gradskom stanu, a kako piše Telegram, majka je pred sudom izjavila da nema gde da živi i da je stan koji je zatekla prazan uredila za život i promenila bravu. Osim toga, tvrdi da još ima dvoje dece u domu.

Tvrdi da je zaposlena i da uredno plaća režije i da je pre nasilnog ulaska u stan pokušala da reguliše svoj odnos s Gradom Zagrebom. Sud je prihvatio prigovor majke koji se odnosio na pravo na dom i zaključio da spada u socijalnu kategoriju građana koja pokušava da promeni situaciju zaposlenjem.

"Ne možemo podržati praksu provaljivanja u gradske stanove"

Grad Zagreb može se žaliti na nepravosnažnu presudu, a za Index su kazali da ne podržavaju provaljivanje u gradske stanove i da postupaju prema listi prvenstva.

"Gradska skupština Grada Zagreba donela je Odluku o najmu stanova kojom je regulisan i socijalni i priuštivi najam stanova te se za najam gradskog stana potrebno javiti na konkurs.

Stoga Grad Zagreb ne može podržati praksu provaljivanja u gradske stanove. U ovom trenutku postoji nekoliko stotina zahteva stambeno nezbrinutih građana Zagreba koji su raspoređeni na Konačnoj listi reda prvenstva za davanje stanova u najam", naveli su.

"Stan je bio prazan zbog renoviranja"

Na pitanje da li je taj stan bio namenjen socijalno ugroženim osobama i zbog čega je bio prazan ako postoji lista čekanja za takve stanove.

"Predmetni stan bio je predviđen za dodelu u najam u skladu sa odredbama Odluke o najmu stanova osobama koje se nalaze na konačnoj listi reda prvenstva za dodelu stanova u najam odnosno za dodelu van liste reda prvenstva osobama u izuzetno teškom socijalno zdravstvenom položaju. Stan je bio prazan jer je utvrđeno da ga je prethodno bilo potrebno urediti, kako bi bio podoban za dodelu u najam", odgovorili su.

Zagreb ima oko 6.400 gradskih stanova, od čega je oko 5.700 dodeljeno na korišćenje prema socijalnim kriterijima, ali i nezavisno o imovinskom cenzusu. Prijavitelji dobijaju bodove u zavisnosti od dobi, dužini prebivališta u Zagrebu, broju članova porodice, braniteljskom statusu itd.

Preostalih 700 stanova, prema tvrdnjama Grada Zagreba, u postupku je povrata imovine, izvršnim i parničnim postupcima ili iz nekog drugog razloga trenutno nisu useljivi. S tim podacima Zagreb ima najveći broj stanova koji su ilegalno useljeni ili stoje prazni zbog potrebne obnove, što je s predmetnim stanom bio slučaj pre provale.

Iz grada nisu odgovorili na pitanje da li je ovo prvi put da im je odbijena tužba za nasilno otuđivanje gradskog vlasništva, kao ni na pitanja o tome koliko dugo samohrana majka boravi u stanu i ko plaća režije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA