Vreme čitanja: oko 2 min.

U Herceg Novom, Tivtu i Kotoru povećan broj stanovnika, tvrde predsednici ovih opština

Vreme čitanja: oko 2 min.

Navodno je reč o državljanima Turske, Rusije i Ukrajine koji su u velikom broju nastanili ova tri grada

  • 1
Herceg Novi Foto: East Images / Alamy / Profimedia

Iako je popis stanovništva u Crnoj Gori još u toku, trajaće do 28. decembra, predsednici opština Herceg Novi, Tivat i Kotor, tvrde da su dosadašnji rezultati pokazali uvećani broj žitelja u ovim bokeljskim opštinama.

To tvrde predsednici opština Herceg novi Stevan Katić, Tivta Željko Komnenović i Kotora Vladimir Jokić, a reč je o državljanima Turske, Rusije i Ukrajine koji su u velikom broju nastanili ova tri grada.

Konačni rezultati popisa pokazaće, kako ukazuju, i koliki je broj domicilnog stanovništva, koji nije zanemarljiv, napustio Boku. Stevan Katić je naglasio da je u opštini Herceg Novi popis praktično završen.

Kako kaže, do 28. decembra popisivači će izlaziti na teren po pozivu građana koji nisu evidentirani tokom redovnog obilaska. On ukazuje da je, na osnovu dosadašnjih podataka, broj popisanih stanovnika u Herceg Novom veći u odnosu na popis od pre 12 godina.

"Na osnovu dosadašnjih podataka, broj popisanih stanovnika u Herceg Novom biće veći u odnosu na popis pre 12 godina. Trenutno je popisano 31.500 lica, što je za nekih 650 više u odnosu na popis iz 2011. godine, kada je u Herceg Novom bilo oko 30.800 stanovnika. Očekujemo da do 28. decembra bude do 33.000 stanovnika, odnosno na nivou 2003. kada je na popisu bilo oko 33.000 stanovnika", rekao je Katić, prenosi portal RT Herceg Novi.

Predsednik Opštine Kotor Vladimir Jokić kaže da popis u toj opštini, zbog manjka popisivača, ide usporenom dinamikom pa je ostalo još desetak neotvorenih popisnih krugova.

"Dosad je popisano oko 15.000 lica. To ide svojom dinamikom. Ne treba zaboraviti činjenicu da će desetine hiljada stranaca ući u zvaničnu statistiku. Smatram da će ti podaci biti upozoravajući jer će pokazati i koliko je domaćeg stanovništva napustilo zemlju", kaže Jokić. Kako prenosi portal RTHN, u opštini Tivat dosad je popisano oko 13.100 stanovnika i skoro 10.700 stanova, od čega je 4.000 praznih. Predsednik Opštine Željko Komnenović podseća da je, prema popisu iz 2011, u Tivtu živelo oko 14.000 stanovnika.

"Očekujemo da će broj stanovnika u Tivtu biti uvećan, a na to ukazuju svi parametri. Veliki je broj doseljenih turskih državljana, znatan je broj i Rusa i Ukrajinaca.

OŠ 'Drago Milović' ima najveći broj đaka u Crnoj Gori, oko 2.000, vrtići imaju 1.100 mališana, tako da su podaci koje ćemo dobiti neophodni za planiranje strategije razvoja grada", kazao je Komnenović.

Portal podgoričkog Dana piše da predsednici tri bokeljke opštine smatraju da bi konačni rezultati popisa trebalo da posluže kreiranju javnih politika i strategija kako bi se prevazišli infrastrukturni problemi koji opterećuju opštine sa povećanjem broja stanovnika.

Ocenjuju i da bi rezultati popisa trebalo državi da daju smernice u kreiranju strategije razvoja ovih primorskih gradova i hitnog rešavanja infrastrukturnih problema.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    26. decembar 2023 | 09:22

    Jeste povećan, ne natalitet, već sa sjevera ljudi dolaze na primorje zbog posla i boljeg života...sjever pust, nigdje nikoga...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA