Vreme čitanja: oko 1 min.

Kovačevski: Do 2030. bićemo punopravna članica EU

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Građani Severne Makedonije su se od osamostaljenja opredelili za prozapadni smer razvoja svoje domovine i za evroatlantske integracije

  • 0
Dimitar Kovačevski Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski izjavio je danas da će s proevropskom parlamentarnom većinom i Vladom, u kratkom roku do 2030. godine, Severna Makedonija biti članica Evropske unije.

“Ne samo da je moguće da Republika Severna Makedonija nastavi s evropskim integracijama, već će se to dogoditi vrlo brzo s proevropskom većinom u parlamentu, koja će ispuniti uslov iz Pregovaračkog okvira”, rekao je premijer na sednici o parlamentarnim poslovima u Sobranju Severne Makedonije, prenosi agencija Mak fax.

Kako je naveo, građani Severne Makedonije su se od osamostaljenja opredelili za prozapadni smer razvoja svoje domovine i za evroatlantske integracije.

Podsetio je i na podatke iz istraživanja javnog mnjenja objavljenih u sredu prema kojima je 80 odsto građana za članstvo u EU.

"I nijedan neodgovorni političar, nikakva radikalna populistička desno-leva proruska koalicija neće stati na put daljem demokratskom razvoju, privrednom razvoju, strateškom partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama i partnerstvu sa državama članicama NATO-a i Evropske unije, koji su naši prirodni partneri. Idemo napred. I bićemo tamo!", rekao je premijer Kovačevski.

On je naveo da je Makedonija uspešno završila proces skrininga, i da preostaje da ispuni obavezu izmene ustava.

"Histerija da ćemo izgubiti makedonski jezik, da ćemo ga bugarizovati, asimilirati pala je u vodu, kao i one prethodne o federalizaciji, kantonizaciji i čemu sve ne, iz kuhinja kočničarskih majstora", rekao je Kovačevski.

Dodao je da čim budu doneti amandmani, započeće pregovori o poglavljima sa EU.

“Sada je trenutak zajedničkih interesa, kada nas EU treba i mi trebamo nju. I ova jedinstvena prilika za nastavak integracija bit će realizovana", zaključio je makedonski premijer.

(Telegraf.rs)

Video: Da li ste znali da je Severna Makedonija 13. zemlja na svetu po izvozu vina? Upoznajte njena blaga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA