Vreme čitanja: oko 3 min.

Rođak komandanta ustaške Crne legije čelnik nove stranke koja je ušla u hrvatski Sabor

E. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jure Francetić je na mestu potpredsednika stranke Hrvatsko bilo, koja je sada deo Sabora

  • 5
Hrvatska, Skupština, Sabor Printscreen/Youtube/Internet TV Hrvatskoga sabora

U hrvatskom Saboru nedavno se pojavila nova stranka. Reč je o stranci koja se zove Hrvatsko bilo, u koju je iz Domovinskog pokreta prešao Ante Prkačin i tako je, zbog toga što je on saborski zastupnik, učinio parlamentarnom.

Na čelu Hrvatskog bila je Nada Šikić, ministarka rada i penzionog sistema u kratkotrajnoj vladi Tihomira Oreškovića. Zamenik predsednika je Dario Žepina, glavni sekretar DP-a u vreme Miroslava Škore. Još jedan potpredsednik je čovek zanimljivog imena - Jure Francetić. Reč je o preduzetniku hrvatskog porekla iz Argentine, inače rođaku istoimenog komandanta ustaške Crne legije.

Ovim je aktualni 10. saziv sabora postao rekordan po broju stranaka koje imaju barem jednog svog zastupnika. S Hrvatskim bilom su danas, kaže službena statistika, u saboru čak 24 stranke, piše Novi list.

Jedna više nego u prethodnom sazivu, a još, na primer, na kraju saziva između 2008. i 2011., dok hrvatska politika nije bila ovako razmrvljena, u saboru je bilo samo 12 stranaka. Prkačin je početkom aprila napustio Domovinski pokret, na čijoj je listi osvojio zastupnički mandat.

Predsednik DP-a Ivan Penava tvrdio je tada da je Prkačin tražio za sebe pravo da tokom svakog aktuelnog prepodneva može postaviti pitanje, na šta stranka nije mogla da pristane.

Sam Prkačin govori da jednostavno više nije mogao s ljudima iz Domovinskog pokreta.

"Nisam, ali s ovima u Hrvatskom bilu mogu. Cilj nam je stranka zdravog razuma, koja bi bila poveznica među centrističkim, državotvornim strankama. Želja nam je da u Hrvatskom bilu budu vredni ljudi, ostvareni u životu, neopterećeni sami sobom. U takvoj ekipi ja mogu dobro funkcionisati, unutar Domovinskog pokreta to nije išlo. Iako imam u Domovinskom pokretu dosta prijatelja i ne želim im praviti nikakvu političku štetu", rekao je Prkačin za Novi list.

Hrvatsko bilo (HRB) inicijalno je u januaru osnovano kao udruženje, s objašnjenjem da im upravo takav format "omogućuje okupljanje širokog spektra ljudi koji žele da doprinesu boljoj budućnosti Hrvatske".

Ipak, čelnici HRB-a ubrzo su se predomislili i s udruženjima Hrvatski ratnik i Hrvatska mati krajem septembra su utemeljili stranku Hrvatsko bilo.

"Praksa je užasno jednaka i HDZ-a i SDP-a, a to su jedine dve stranke koje su u ovih nešto više od 30 godina obnašale vlast u Hrvatskoj. Mi smo konzervativna stranka hrišćansko-demokratskih principa i možemo imati zajednički izborni nastup sa svim strankama sličnog svetonazora", kazala je, kako su preneli mediji, Nada Šikić na osnivačkoj skupštini Hrvatskog bila.

Žepina je tom prilikom dodao da nova stranka nema problema s levicom "osveštenom u smislu domoljublja", a da razgovori ne dolaze u obzir isključivo s Možemo!, Radničkom frontom i SDSS-om.

Pisao im i Dario Kordić

Na osnivačkoj skupštini HRB-a pročitano je pismo koje je ovom skupu uputio Dario Kordić, nekadašnji predsednik HDZ-a BiH, kojeg je Haški sud, zbog ratnog zločina nad Bošnjacima, osudio na 25 godina zatvora.

"Hvaljen Isus i Marija, ljubljena moja braćo i sestre u Hristu i hrvatskom rodu, poštovani učesnici osnivačke skupštine stranke Hrvatsko bilo. Zazivajući obilje Stvoriteljevog blagoslova i milosti na sve vas, želim pre svega da Hrvatsko bilo bude jedno veliko hrvatsko srce koje će majčinski jako i brižno kucati za našu domovinu Hrvatsku, koja još uvek luta, posrće i krvari, nastavljajući hod u pustinji po izlasku iz ropstva", poručio je Kordić saborskom zastupniku Prkačinu i njegovim stranačkim kolegama iz Hrvatskog bila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    30. decembar 2023 | 15:23

    Oni su svi Ustaše, bili i ostali, a nekažnjeni su za sva svoja zlodela. Odgovaraće kad-tad

  • Nikolas

    30. decembar 2023 | 17:28

    HRVATSKA JE U EU I STA JE TU CUDNO!!!!

  • Jovan Ktć

    30. decembar 2023 | 23:27

    To što je rođak Francetića, komandanta Crne legije, mu je odlična preporuka u Hrvatskoj za političku karijeru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA