Vreme čitanja: oko 2 min.

Agonija najtežih bolesnika u UKC Tuzla: Pacijenti umiru, uređaja za zračenje i dalje nema

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Pacijenti koji idu u Zenicu i Sarajevo samo za smeštaj na mesečnom nivou moraju izdvojiti 1.000 KM. Ne mogu verovati da svi ćute", kaže Senka Dervišević, jedan od pacijenata kojima je neophodno zračenje

  • 0
Univerzitetski klinički centar u Tuzli Foto: Avaz.ba

Stanje u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli, gde onkološki i hematološki pacijenti mesecima čekaju na potrebni aparat za zračenje, odnosno linearni akcelerator, sve je gore, javlja "Avaz".

Strašna nebriga

Među onima koji trebaju zračenje je Senka Dervišević, magistar sestrinstva, koja je skoro tri decenije provela u Klinici za dečje bolesti kao odgovorna sestra na Odeljenju za hematologiju i onkologiju, pomažući mališanima obolelim od malignih bolesti.

Dervišević je bila na lečenju u Turskoj, gde joj je obavljena transplantacija koštane srži, ali joj se bolest nažalost vratila.

"Opet bijem bitku, što kažu, bez prestanka i, između ostalog, trebam i na zračenje jer se bolest proširila. A ovde se ništa konkretno ne preduzima i, jednostavno, agonija se produžava. Zapravo, ta nebriga za hemato-onkološke pacijente je strašna. I nije meni stalo samo do mene, jer ja dobro znam u kojoj sam borbi. Jednostavno, ne mogu da verujem da svi ćute, a ja to ne mogu da gledam", priča Dervišević za "Avaz".

Navodi da cela priča u vezi s famoznim akceleratorom ne traje samo godinu, s obzirom na to da se tender i ranije trebao raspisati, te da u brojnim zdravstvenim ustanovama širom BiH postoje slične situacije s drugim aparatima potrebnim za lečenje i dijagnostiku.

"Međutim, ova količina nebrige, nepreduzimanje, neiznalaženje rešenja i činjenica da se sve svelo na 'prebacivanje loptice' nepodnošljivi su", govori Senka.

Povrh svega toga, dodaje, plasirane su informacije o sufinansiranju troškova, međutim, kako naglašava, u stvarnosti je situacija sasvim drugačija.

Lista prioriteta

"Kako sam bila na transplantaciji, u izolaciji sam i nemam dodira s drugim pacijentima. Međutim, do mene su došle informacije da pacijenti koji idu u Zenicu i Sarajevo samo za smeštaj na mesečnom nivou moraju izdvojiti 1.000 KM. A gde je hrana, gde je prevoz do bolnice, gde za pratnju u situaciji kada se pacijent ne može pustiti sam u drugi grad?"

"Žalosno je to da se toliki novac izdvaja za štošta, ali valjda bi trebalo da postoji lista prioriteta da se i za to sve izdvoji neka suma, a ne samo za autobusku kartu, što se, navodno, plaća", kaže ona.

Otvaranje ponuda

Na listi čekanja pacijenata kojima je potrebna terapija zračenja je njih 40. Navodno, sredinom ovog meseca biće otvorene ponude za nabavku linearnog akceleratora u UKC Tuzla. Nadaju se da žalbi neće biti, a zbog čega je i prethodni tender poništen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA