Vreme čitanja: oko 2 min.

Poziv na ljubav i sabornost sa nalaganja badnjaka u Trebinju

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podsetivši da sadržaj ljudskog života treba najpre da bude zajedništvo, otac Nikola je istakao da je najvažnija zajednica između Boga i čoveka, ali i ljudi, ma koje vere bili, jer je, kako je rekao, naš bog, u stvari, bog ljubavi

  • 0
badnjak badnje veče božić položajnik Foto: Shutterstock

Tradicionalno nalaganje badnjaka na Trgu slobode, ispred Spomenika oslobodiocima u Trebinju, obavljeno je u prisustvu velikog broja vernika, uz tradicionalni poziv starešine Sabornog hrama Svetog Preobraženja Nikole Jankovića i gradonačelnika Mirka Ćurića – na sabornost, mir i ljubav, javljaju "Nezavisne".

Podsetivši da sadržaj ljudskog života treba najpre da bude zajedništvo, otac Nikola je istakao da je najvažnija zajednica između Boga i čoveka, ali i ljudi, ma koje vere bili, jer je, kako je rekao, naš bog, u stvari, bog ljubavi.

"Zato je važno da naš izbor uvek bude ljubav božija i ljubav bratska, dobrota, pravda i istina, iako čovek često ima zajedništvo i sa zlom, pa se ljudi i u zlu udružuju, zbog čega ćemo svi pred Bogom biti odgovorni za ono što sami biramo", istakao je otac Nikola, pozivajući da vernicima uvek treba da ima samo jedan zavjet, a on je da je Hristos među nama.

Čestitajući sutrašnji Božić tradicionalnim pozdravom "Hristos se rodi", a vernici mu odgovorili "Vaistinu se rodi", otac Nikola je sve pozdravio u ime episkopa Dimitrija, Sabornog hrama i Crkvene opštine, pozivajući ih na ponoćnu liturgiju i sutra rano na Jutrenje.

I gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istim pozdravom čestitao svojim sugrađanima Badnji dan i Božić, poručivši da svetlost badnjaka zagreje naša srca i probudi ljubav, veru i nadu u svakome od prisutnih.

"Naša pravoslavna vera nije samo deo naše istorije, ona nas pokreće, daje snagu da se suočimo s izazovima i podseća da ljubav, nada i zajedništvo mogu da prevladaju sve, da zajedno kao porodica, prijatelji i sugrađani, budemo još snažniji, jer naša snaga nije samo u broju, već je, pre svega, izražena u našoj sabornosti", istakao je gradonačelnik Ćurić.

Pre nalaganja badnjaka na Trgu slobode u Sabornom hramu Svetog Preobraženja je održana liturgija, a liturgijama se slavlje Božića nastavlja najpre u ponoć, a zatim u ranim jutarnjim satima u svim hramovima Eparhije zahumsko hercegovačke i primorske.

(Telegraf.rs)

Video: Badnje veče u Užicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA