≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pronađena trojica nestalih dečaka koji su na noge digli celu Hrvatsku i region

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad se prijavi nestanak osobe, policija kreće na posao i prati kretanja uređaja koje dete koristi, ali i obavlja klasičan policijski posao razgovaranja i prikupljanja informacija

  • 0
Nestali dečaci Hrvatska Foto: nestali.gov.hr

Hrvatska je obustavila potragu za trojicom dečaka, koji su nestali tokom praznika. Dečaci su se našli u nacionalnoj evidenciji nestalih osoba u razmaku od nekoliko dana. Aktiviran je sistem za potragu, tražila se pomoć, ali potraga je ipak imala srećan kraj. Dečaci su pronađeni živi i zdravi, piše Dnevnik.

Za jednog od dečaka se zna da je pronađen u Rijeci, za drugu dvojicu nije poznato kad, kako i gde su pronađeni.

Policija je raspisala potragu za dečacima, te se ispostavilo da su neki od njih odlučili da produže zimske praznike i ne vrate se u dom. Potraga je obustavljena. Dvojica 14-godišnjaka su s područja Zagreba, a treći iz Rijeke.

"Dobio sam informaciju da je jedan od tih dečaka naš štićenik, koji se nije vratio u našu ustanovu nakon školskih praznika. Mi smo stupili u kontakt s centrom i stupili smo u kontakt s majkom. On bi danas trebalo da bude na putu prema ustanovi", rekao je Božo Vrkljan, direktor Centra za pružanje usluga doma socijalnog rada Dugave.

Veoma retko se događa nestanak dece, najčešće je to bekstvo od kuće ili doma.

"Neretko se dogodi da u jednom danu imamo raspisanu objavu, dete se pronađe i ponovno se udalji iz ustanove u kojoj je smešteno", rekla je Anita Matijević iz Odeljenja za maloletničku delikvenciju.

Kad se prijavi nestanak osobe, policija kreće na posao i prati kretanja uređaja koje dete koristi, ali i obavlja klasičan policijski posao razgovaranja i prikupljanja informacija.

Jedan od razloga za bekstvo je i početno prilagođavanje na život u domu.

"Zaljubljenost, loš uspeh u školi, možda neslaganja s drugim korisnikom. Sklonost skitnji, avanturizam, nedostatak i internet izazovi gde deca dovode sebe u opasnost", objašnjava Vrkljan.

Više od hiljade dece godišnje pobegne iz sistema, ali veliki broj se vrati nakon nekoliko dana. Prošle godine 22 dece počinilo je krivično delo dok su bili u bekstvu.

"Najviše je dece, njih 1.200 pobeglo iz sistema, dok je 337 dece pobeglo iz porodičnog doma. Trenutno se u Republici Hrvatskoj traga za 39 dece", rekao je Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Ne udaljavaju se iz svojih domova ili ustanova samo deca. Jedan od njih je i mladić koji je poslednji put viđen juče u Zagrebu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA