≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U dva bosanska grada proglašena epidemija morbila: Potvrđeno 48 slučajeva, veliki kašalj komplikuje situaciju

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U svim slučajevima dijagnostikovanih morbila utvrđeno je da lica nisu vakcinisana MRR vakcinom

  • 3
Morbili, male boginje Foto: Shutterstock

Epidemija morbila proglašena je na području Tuzle i Živinice, a od 1. januara do danas registrovano je 48 slučajeva.

Reč je o deci koja nisu vakcinisana MRR vakcinom, a epidemiološku situaciju dodatno komplikuje pojava pertusisa, odnosno velikog kašlja, kod 13 dece.

Od početka ove godine do danas na području Tuzlanskog kantona zabeleženo je 48 slučajeva morbila, a najviše ih je zabeleženo u Živinicama, a potom i u Tuzli. Upravo zbog toga je u ova dva grada proglašena epidemija koju su, prema tvrdnjama nadležnih, izazvali antivakseri, što su i zvanično potvrdili Institut za javno zdravstvo i Univerzitetski klinički centar u Tuzli, prenosi Klix.

Naime, u svim slučajevima dijagnostikovanih morbila utvrđeno je da lica nisu vakcinisana MRR vakcinom, a potpuno ista situacija je i sa velikim kašljem, koji je aktivan kod 13 dece.

"Morbile me nisu iznenadile, s obzirom na prilično nizak obuhvat dve doze MRP vakcine među decom koja podležu obaveznoj vakcinaciji. Naime, u TK je obuhvat prvom dozom jednogodišnje dece 62 odsto, a isti broj primio drugu dozu sa šest godina. Imamo grupu roditelja, čiju veličinu ne znamo, koji smatraju da nije potrebno vakcinisati svoju decu jer im se ništa ne može desiti, a daju prednost prema bolesti. Ovo je pogrešan stav", rekao je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje TK Blaško Topalović.

Prema statističkim podacima, svake godine u Tuzlanskom kantonu više od 1.300 dece ne bude vakcinisano MRR vakcinom, a sva potencijalno mogu biti zaražena boginjama, što sa sobom nosi različite kliničke slike.

U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli od nove godine hospitalizovano je 29 osoba različite starosne dobi sa potvrđenim boginjama.

"Uglavnom su to bila deca od godinu i više godina, a najviše ih je bilo iz Živinica, 25 zabeleženih slučajeva. Svi su uglavnom bili u vrtiću, pa se među njima proširila bolest, a niko od njih nije vakcinisan. Pitao sam majke zašto, a one su mi odgovorile da ne veruju u vakcine. I dalje ne žele vakcinaciju, a ja sam od njih dobio pitanja da li će njihova deca sada imati imunitet, ako prebole bolest“, kaže načelnica Klinike za infektivne bolesti Rahima Jahić.

Deca sa izraženim kliničkim simptomima hospitalizovana su u Kliničkom centru Tuzla. U bolničkim posteljama trenutno se nalazi tri pacijenta, a petoro ih je juče otpušteno sa klinike.

"Mobile su veoma zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem, inkubacija traje od sedam do 14 dana, a kliničku sliku uglavnom prate povišena telesna temperatura, curenje iz nosa, dijareja i povraćanje, bol u grlu, kašalj i osip koji kreće od lica ka vratu i dalje spušta se na grudni koš, stomak i ekstremitete. Takođe, deca su otečena sa jako upaljenim konjuktivama, a komplikacije su zapaljenje pluća i srednjeg uva, uz neke teže forme", objašnjava Jahić.

Ministarka zdravlja TK Dušanka Bećirović navodi da je juče na zahtev Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo data saglasnost za proglašenje epidemije morbila u Tuzli i Živinicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    19. januar 2024 | 16:10

    Da li je više ovo moguće???Gram, ali gram mozga nema alarmantno veliko broj ljudi!Pogledajte statistiku porasta autizma kroz godine dok istovremeno konstantno pada broj vakcinisane dece!Pa ko je ovde lud?Samo se zapitajte najednostavnije pitanje:Da li bi i jedna država na svetu svojevoljno razboljevala svoje stanovništvo i to na način da od njih pravi doživotne invalide koje isto tako doživotno mora da finansira jer su sami nesposobni da prihode? Dodatno finansira roditelje koji nisu više radno sposobni zbog brige o tom detetu, pa onda finansira sve moguće preglede i terapije, itd…Ponoviću - gram mozga nemate jer da ga imate videli bi ste logiku i znali da odvojite svoje paranoje i teorije zavere od nauke.

  • Septembar

    20. januar 2024 | 09:57

    Bravo antivakseri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA