Vreme čitanja: oko 2 min.

Marina iz Prijedora na imanju porodične kuće zasadila marihuanu: Platila više od 9.000 evra da ne ide u zatvor

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je osuđena, jer je, kako se navodi, od neutvrđenog dana pa do 18. jula 2019. godine u mestu Čerjeci kod Prijedora na imanju porodične kuće zasadila dve stabljike indijske konoplje od koje se proizvodi marihuana

  • 0
Žena lisice uhapšena hapšenje Foto: Shutterstock

Dilerka Marina Baškot (47) iz Prijedora zatvorsku kaznu od godinu, koju joj je zbog šverca droge izrekao prijedorski Osnovni sud, zamenila je novčanom od 18.000 KM (oko 9.200 evra).

Ona je osuđena za neovlašćenu proizvodnju i promet opojnim drogama, jer je na imanju porodične kuće proizvela marihuanu. Baškot je nakon izricanja presude tražila da joj kazna zatvora bude zamenjena novčanom što je i prihvaćeno. Tako je sud odredio da se kazna menja tako što se svaki dan zatvora računa sa 50 KM (25 evra), odnosno određena je ukupna kazna od 18.000 KM (oko 9.200 evra).

Taj iznos dužna je da plati u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude, piše Glas Srpske.

Ona je osuđena, jer je, kako se navodi, od neutvrđenog dana pa do 18. jula 2019. godine u mestu Čerjeci kod Prijedora na imanju porodične kuće zasadila dve stabljike indijske konoplje od koje se proizvodi marihuana.

Tokom istrage ona nije sporila da je zasadila konoplju, ali je rekla da je to uradila radi podmirivanja svojih ličnih potreba, jer je povremeni uživalac narkotika. Baškotova se na ročištu o izjašnjenju krivice izjasnila da nije kriva, ali je na glavnom pretresu ipak to promenila i priznala krivično delo.

Sud je u obrazloženju presude naveo da je izvođenjem dokaza i veštačenjem oduzete materije utvrđeno da je Baškot počinila krivično delo za koje se tereti. Sud smatra da je ona krivično delo počinila sa direktnim umišljajem i da je bila svesna onoga što čini.

Kako je navedeno u presudi, prilikom odmeravanja kazne kao olakšavajuće je uzeto priznanje optužene na glavnom pretresu, a otežavajuće njena ranija osuđivanost.

Presudom je obavezana i da plati 600 KM (300 evra) troškova krivičnog postupka.

Baškot je u žižu javnosti došla u avgustu 2018. godine kada je i pritvorena, jer je sekirom polupala sve u kući poznaniku Zoranu K. u tom gradu.

Izvor blizak istrazi tada je kazao da je ona u kuću Zorana K. došla u nameri da se obračuna sa njim zbog ranijih nesuglasica. Kada je upala u kuću, na sreću nije bilo nikoga, pa je izbegnuta veća tragedija. Prema rezultatima istrage tog slučaja Baškotova je odmah po dolasku sekirom razvalila ulazna vrata.

Nakon toga, unutra je napravila pravi haos i prvo je polupala pločice u hodniku, da bi zatim ušla u dnevni boravak, gde je razbila komodu, te uništila posuđe i sve u njoj. Nakon toga, ušla je u kupatilo i polupala sve pločice, a zatim je ušla u spavaću sobu gde je uništila fioke sa raznim predmetima, te je napustila kuću. Takođe, uništila je i kuhinju, koju je isekla sekirom. Baškotova je nakon toga brzo otkrivena i uhapšena nakon čega joj je bio određen pritvor.

Ranije osude

Marina Baškot je poznata od ranije po krivičnim delima i nasilnom ponašanju. Više puta je osuđivana na uslovne kazne za razna dela u Osnovnom sudu u Prijedoru i Banjaluci.

Poslednji put je osuđena u aprilu 2019. godine u Osnovnom sudu u Prijedoru na pet meseci zatvora za krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA