Vreme čitanja: oko 2 min.

Filipinac spasio decu iz zapaljenog školskog autobusa, dobio je orden: Bilo me strah, ti klinci su mi kao deca

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Filipinac ne vidi sebe kao heroja

  • 0
vozač autobusa ilustracija Foto: Pixabay

Filipinac Bienvenido Alivio, koji je spasio decu iz zapaljenog školskog autobusa i ugasio požar, dobio je orden za hrabrost od države Hrvatske.

"Bio sam uplašen, ali smatram da panika nije opcija. Morate biti smireni, prioritet su putnici i deca. Bilo me je strah jer je ovo prvi put da sam tako nešto doživeo. Samo mi je drago da su deca dobro i da niko nije stradao. Počeo sam da kašljem i povraćam, ali svejedno sam pokušao", rekao je Alivio.

Naime, u školskom autobusu u tom trenutku je, osim vozača, bilo i četvoro školaraca.

Vozač Bienvenido Alivio je uspeo da izvede decu iz autobusa, a zatim je počeo da gasi požar.

Pridružili su mu se meštani, a gašenje požara dovršeno je intervencijom Javne vatrogasne stanice Velika Gorica, čiji su operativci bili u blizini zbog uklanjanja stabla srušenog od obilnog snega.

"Primetio da se iz autobusa dimi i kad sam stao da pogledam o čemu se radi, video sam da motor gori. Odmah sam rekao deci da izađu iz autobusa i započeo aparatom da gasim požar. Uzeo sam vatrogasni aparat kako bih pokušao da obuzdam vatru. Ceo sam ispraznio, ali nije pomoglo. Tad sam rukama uzeo sneg i bacao na autobus, vikao sam upomoć", ispričao je Alivio, koji je u Hrvatsku došao prošle godine.

Kaže da je otac troje dece i da se u njemu probudio očinski instinkt.

"Ne vidim sebe kao heroja u ovoj situaciji. To je ljudski instinkt i očinski instinkt jer tu decu vidim kao svoju. Moja deca su sličnih godina kao i oni. Stoga smatram da ovo nije herojski čin. Drago mi je da se sve dobro završilo. To je najbitnije", rekao je Alivio.

Kaže da je u Hrvatskoj srećan.

"Jako mi je dobro. Volim svoj posao. Uspem nešto i da zaradim i pošaljem porodici u domovinu. Ovde su ljudi dobri, nikad nisam imao neugodna iskustava. I deca su dobra, deca kao deca", dodao je Alivio.

Želja mu je da dobro nauči hrvatski jezik.

"Znam neke osnovne stvari koje mi trebaju za posao, ali mi je želja da naučim jezik. Volim da puno čitam, pa se nadam da će mi to pomoći u svladavanju hrvatskog", rekao je Alivio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA