Vreme čitanja: oko 2 min.

Magnetna rezonanca "usisala" krevet u zagrebačkoj bolnici: Greška dovela do nesvakidašnjeg "ljubavnog klinča"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neko je metalni krevet ostavio preblizu magnetne rezonance. Pošto se taj uređaj nikada ne gasi, a oko njega je snažno magnetsko polje, u trenutku je "usisao" metalni krevet i zalepio uza sebe. Jedva su ih razdvojili, stradalih nema

  • 1
Magnetna rezonanca Foto: Freepik

U zagrebačkoj bolnici Merkur dogodilo se nešto nesvakidašnje, potvrđeno je portalu 24sata.hr u toj ustanovi.

Njihova magnetna rezonanca je doslovno "usisala" metalni krevet koji mu se, zbog ljudske greške, našao preblizu.

Krevet se našao u tom jakom magnetskom polju i zalepio za uređaj. Pacijenata na krevetu niti u magnetnoj rezonanci, srećom, nije bilo, pa niko nije povređen.

Radnici bolnice nisu mogli sami da odvoje krevet od uređaja, pa su morali da sačekaju specijalnu tehničku ekipu, koja je upravo u postupku razdvajanja čudnovatog "ljubavnog para".

Magnetna rezonanca bi trebalo opet da proradi u subotu, pošto je zadobila samo manja oštećena od tog nesvakidašnjeg "ljubavnog klinča", navodi 24sata.hr.

Kako taj portal nezvanično sazjane iz bolnice, ovi uređaji su konstantno uključeni i ne gase se, a pošto se oko njih stvara jako magnetsko polje, krevet se u sekundi zbog ljudske greške našao preblizu, i uređaj ga je "usisao".

"Nikad nam se pre to nije dogodilo, ljudska je greška u pitanju. Iako zaposleni veoma dobro znaju sva pravila, eto, dogodilo se u sekundi, krevet se našao preblizu uređaja", rekli su nezvanično iz bolnice Merkur.

Magnetna rezonanca Foto: Pixabay

To nije, dodaju, "ništa senzacionalno" niti priča za medije, pošto se događa i u drugim bolnicama.

Kako kažu, njima je ovo prvi put.

U KB Merkur je bila i policija koja utvrđuje okolnosti.

"Znamo za događaj i utvrđujemo okolnosti, ali će pravo utvrđivanje svih okolnosti biti moguće tek kad se stvore preduslovi za to", kaže za 24sata Marija Goati, šef Službe za izveštajnu analitiku i odnose s javnošću u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Ona je potvrdila da niko nije nastradao.

Magnetska rezonanca nema štetnih zračenja, pa u tom smislu ne može da šteti pacijentu, ali može doći do nesreće ukoliko nisu ispunjeni svi bezbednosni uslovi.

Magnetno polje uređaja privlači metal, pa pacijent pre pregleda mora sa sebe ukloniti nakit, sat, različite kopče ili ukosnice, pirsing i slično, dok metalni predmeti u telu u nekim slučajevima mogu biti i kontraindikacija za MR pregled, tako da ga nije moguće obaviti.

Kod ovog je pregleda nužan nadzor pacijenata i ulazak u prostoriju tek nakon detaljne bezbednosne provere.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miso

    26. januar 2024 | 18:44

    Po tome se vidi koja aljkavost i neznanje imaju ti koji rade. Ovo je za Ginisove knjige.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA