Vreme čitanja: oko 1 min.

U sarajevskom naselju Pazarić služen parastos za Srbe ubijene u logoru "Silos"

D. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Parastosu su prisustvovali predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović, bivši logoraši i njihovi potomci i članovi porodica

  • 1
Crkva Svetih apostola Petra i Pavla Topčider, Beograd Foto: Shutterstock

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Oseniku, u sarajevskom naselju Pazarić, danas je služen parastos za 24 mučena i ubijena srpska zatočenika u zloglasnom logoru "Silos", u Tarčinu.

Parastosu su prisustvovali predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović, bivši logoraši i njihovi potomci i članovi porodica.

Nakon parastosa planirano je da se ispred objekta nekadašnjeg logora okupe preživeli, potomci stradalih zatočenika i zvaničnici, kako bi im odali počast, prenosi agencija Srna.

Na današnji dan obeležava se 28 godina od raspuštanja logora "Silos" u mestu Tarčin, u opštini Hadžići, u kojem je više od 600 srpskih civila prošlo kroz najstrašnije torture, fizička i psihička zlostavljanja, prebijanja i mučenja glađu, od kojih 24 nije preživelo.

Logor Silos raspušten je na Svetog Savu, 27. januara 1996. godine, dva meseca nakon što je potpisan Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat na prostoru BiH.

Ranija svedočenja srpskih logoraša potvrđuju da je logor "Silos", koji su muslimanske vlasti osnovale 11. maja 1992. godine u objektu u kojem se pre rata čuvala pšenica, imao sve elemente zloglasnog logora "Aušvic" iz Drugog svetskog rata.

U njemu su uglavnom bili zatvoreni civili sa područja Tarčina, Pazarića i drugih okolnih mesta, muškarci od 14 do 85 godina i 11 žena, od kojih je jedna bila u šestom mesecu trudnoće, kao i 11 rezervnih vojnika, zarobljenih na borbenoj liniji u Hadžićima.

Najmlađi među njima bio je 14-godišnji Leo Kapetanović, a najstariji 85-godišnji Vaso Šarenac, koji je umro u "Silosu" na temperaturi koja je uvek bila za 10 stepeni niža od spoljašnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: U crkvi Svetog Marka počeo parastos stradalima u hrvatskoj akciji "Oluja"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darosava

    27. januar 2024 | 20:10

    Kakvo bre Sarajevo, to je selendra u okolini Tarčina na putu za Mostar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA