Vreme čitanja: oko 1 min.

U Jadranu uhvaćena "živuljka" koja je autohtona u Meksičkom zalivu: Niko ne zna kako je ovde stigla

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Misterija je kako je stigla u Jadran

  • 0
Fažana plaža Foto: Milena Đorđević

Jadranske kozice teške su od pet do 10 grama,  Ribari su kod Visa uhvatili divovsku kozicu, veličinom puno bližu jastogu.

I kad na ribarnici uoče dva i po puta veću kozicu od "najveće moguće", jasno je da je reč o "migrantu".

"Ova je kozica uhvaćena u akvatoriju ostrva Vis od našeg broda dobavljača. Inače se love od 180 do 300 komada, ova bi bila 8 komada u kili. Odakle je došla, ne bih vam znao kazati", kaže Ivan Šimat, radinik solinske ribarnice za Dnevnik.

Čini se da su jadranski ribari ulovili američku kozicu.

"Ne možemo znati kako je došla u Mediteran. Najverovatnije je došla balastnim vodama koje tankeri donose iz drugih okeana, a postoji i mogućnost da je neko ilegalno pokušao da ih uzgoji i o tome nije obavestio nadležne institucije", tvrdi Pero Ugarković, autor naučnog rada o kozicama.

Američka kozica uočena je 2009. u Turskoj, nakon toga je počela da se širi Sredozemljem i sporadično bi bila ulovljena i u Jadranu. Najsevernije je došla do Murtera.

Ako je neko, pak, pokušao da je uzgoji, bilo bi mu potrebno ušće reke, idealno Neretve. Slične uslove ima u Vijetnamu i Egiptu, koji su veliki uzgajivači kozice.

Autohtono se razmnožava u Atlantskom okeanu, odnosno Meksičkom zalivu, iz kojeg su njene larve brodovima i krenule na put. Dnevnik pita hoćemo li je za nekoliko decenija zvati uzurpatorom ili samo hodočasnicom?

"Pa, s obzirom na to da ova vrsta kozice živi dosta duboko, na dubinama većim od 50 metara, jako teško je znati njen uticaj na bioraznolikost Jadranskog mora. Tu će trebati još puno istraživanja i onda ćemo moći da donesemo neke ozbiljnije zaključke", zaključio je Ugarković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA