Vreme čitanja: oko 1 min.

Sud oduzeo zemlju Jugoslaviji i dao joj 15 dana za žalbu

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatski sud oduzeo je  zemlju nepostojećoj Jugoslaviji, ona obaveštena preko e-table da može da se žali

  • 4
Zastava Jugoslavija, SFRJ Foto: Shutterstock

Nakon 85 godina sud u hrvatskom gradu Klanjcu u Krapinsko-zagorskoj županiji, oduzeo je zemlju Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji (FNRJ), državi koja ne postoji od 1963. godine.

Hrvatski sud oduzeo je  zemlju nepostojećoj Jugoslaviji, ona obaveštena preko e-table da može da se žali, piše hrvatski portal Danica.

To je odluka objavljena na elektronskoj oglasnoj tabli suda, budući da je FNRJ dato pravo žalbe u roku od 15 dana.

FNRJ je, prema odluci suda, izgubila pravo na imovinu zagorske porodice iz okoline Tuhelja.

Uknjižba prava zaloga na šumama, pašnjacima i vinogradu ukupne površine oko 5.000 kvadratnih metara upisana je 13. novembra 1939. godine u korist FNR Jugoslavije, i to zbog duga glavnice u iznosu od sedam dinara, piše koprivnički portal Danica.

U obrazloženju sudske odluke, koja je doneta prošle nedelje, navodi se da se "na osnovu Zakona o zemljišnim knjigama, po službenoj dužnosti određuje brisanje založnog prava na navedenom vlasničkom delu u katastarskoj opštini Črešnjevec.

Odluka je dostavljena vlasniku nekretnine, a FNR Jugoslavija o svemu je obaveštena putem e-Oglasne table suda, s obzirom na to da joj je ostavljeno pravo da u roku od 15 dana uloži prigovor.

Protiv ovog rešenja može se izjaviti prigovor. Prigovor se izjavljuje ovom sudu u roku 15 dana od dana dostave ovog rešenja, elektronskim putem javnog beležnika ili advokata", navodi se u odluci suda prosleđenoj nepostojećoj državi.

U vreme kada je uknjižba izvršena, u novembru 1939. godine, to je područje zapravo bilo u sastavu Kraljevine Jugoslavije. Federativna Narodna Republika Jugoslavija je proglašena 1945. i trajala je do 1963. godine, kada je proglašena SFRJ.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    4. februar 2024 | 20:18

    Da li se zna kada će Josip Broz izneti svoje mišljenje povodom ove odluke?

  • Tt

    4. februar 2024 | 11:03

    Ne piše koliko je sudski proces trajao. Logično objašnjenje je da je, kako je zemlja oduzeta u vreme Kraljevine Jugoslavije 1939..pre Drugog rata zbog duga, stranka posle rata tužila pravnog naslednika FNRJ i da je sudski postupak sada okončan.

  • Miloš

    5. februar 2024 | 00:42

    Ustaška bagra pokazuje svoje pravo lice!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA