≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mata i Fahrudin tokom Olimpijade "ojadili" Kirka Daglasa: Kultna priča se već 40 godina prepričava u Sarajevu

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Novac od štete uplaćen je u humanitarne svrhe

  • 4
Kirk Daglas Douglas Foto: Tanjug/AP

Danas se obeležava 40 godina otkako su u Sarajevu otvorene zimske olimpijske igre. Tada su Sarajevo posetile mnoge poznate ličnosti, a među njima bio je i Kirk Daglas.

Tada je u magazinu Osmica objavljena vest da je ovaj legendarni glumac opljačkan tokom boravka u glavnom gradu BiH.

Članak pod nazivom "Najveća bruka Olimpijskih igara u Sarajevu '84: Kako su Mate i Fahrudin opljačkali Kirka Douglasa" je u online formatu objavio Yugopapir.

Sve je u Sarajevu funkcionisalo gotovo savršeno za vreme Olimpijade, osim nekoliko privatnih sistema za pražnjenje džepova. Jedan od tih sistema zove se restoran Una, privatna ugostiteljska radnja vlasnika Fahrudina Šehića.

U sredu, 11. februara, čulo se da je dva dana ranije u Uni večerao glumac Kirk Daglas sa svojim društvom. Umesto da naplati 5.400 dinara, vlasnik je uvećao račun za deset puta - naplatio je tačno 54.000. Restoran je odmah zatvoren.

Fahrudinova priča

Restoran Una, iznad čuvenog baščaršijskog zdanja Morića-hana... Na kucanje niko ne odgovara. Zavesa na gornjem spratu pomakla se tek kada je vlasnik primetio da neko fotografiše. Časak kasnije, Fahrudin počinje da zapomaže: "Aih, aih, bolan, šta me to zadesi?".

Zapomaže, ali nikako da kaže šta ga je to, zapravo, zadesilo. Greška je napravljena, a bruka će pasti na njega, nedužnog. Radije bi pokazao knjigu utisaka iz restorana, u koju su se ubeležili mnogi poznati gosti.

U knjizi su zaista upisana poznata imena: Vidoje Žarković, Dušan Alimpić, Branko Mamula, jedan od direktora MOK-a, Ingemar Stenmark, grupa glumaca Jugoslavenskog dramskog pozorišta na gostovanju u Sarajevu... Svi hvale svoj provod u restoranu "Una", niko ne kaže da vlasnik "dere" prilikom naplate računa.

"Eto vidite", kaže Fahrudin, "A, kako je bilo? Nema tu mnogo šta... U podne tog dana došao kod mene neki Mate, veli da je kelner iz Rijeke. Traži posao. A u mene posla ovih dana kol'ko hoćeš pa ga ja uzmem da poslužuje. Nisam ga ni prijavio, mislio sam tako, na dan-dva, dok ova Olimpijada...", ispričao je on.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Yugonostalgia - Jugonostalgija (@yugo.nostalgia)

Te večeri je, zaista, Kirk Daglas došao je u Unu sa svojim društvom, njih osmoro. Smešteni su u jednu prostoriju na gornjem spratu i baš su lepo jeli i baš su se lepo proveli. Vlasnik Fahrudin je posluživao dok je posluživao, i dok su se svi zajedno fotografisali (za dugo sećanje), a onda...

"Onda sam ja", objašnjava Fahrudin, "oko pola dva ujutru o'šo da kupim još mesa za sutra, a onaj Mate uzeo račun koji je dolje sačinila moja žena na 5.400 dinara, dodao jednu nulu dok se popeo i naplatio pet miliona i četiri stotine hiljada."

Kada se Fahrudin vratio iz kupovine, nema više gostiju, ali nema ni Mate. Opljačkao i goste i Fahrudina. Pobegao. Gotova priča.

Inspektorova priča

Priča šefa Tržišne inspekcije Petra Vukovića mnogo je dokumentovanija.

"U utorak, 10. februara, dobili smo pismenu prijavu iz Organizacionog komiteta ZOI, s priloženim računom iz restorana Una, iz kojeg se videlo da je vlasnik restorana neopravdano uvećao cenu za deset puta i umesto 540 starih hiljada naplatio 5,4 miliona", rekao je.

Inspekcija je utvrdila ispravdanost i opšinski organ je odmah doneo rešenje da se restoran zatvori do 1. marta. A što Fahrudin Šehić tvrdi da je neki Mate opljačkao i njega i goste?

Hostesa koja je te večeri pratila Kirka Daglasa tvrdi, kao i ostali iz društva, da ih je cele večeri služio Fahrudin Šehić, koji je napravio račun i naplatio - lično. Što je najteže, naplatio je u dolarima - ukupno 400 američkih dolara.

Evo spiska nevolja koje su stigle ili treba da stignu Fahrudina: sudija za prekršaje SO Stari grad je vlasniku Une već izrekao zaštitnu meru oduzimanja dozvole za rad u trajanju od pet meseci; uslediće krivična prijava zbog neosnovanog dobitka većeg od 30.000 dinara i zbog naplate u devizama; prijava opštinskom organu za prihode; prijava opšinskom organu za rad zbog zapošljavanja radne snage bez ugovora i oduzimanje imovinske dobiti ostvarene neopravdanom naplatom.

Kada je reč o poslednjoj meri, inspektor kaže da je Fahrudin pokajnički donio 400 dolara u opštinu, da se vrate izvesnom gospodinu Vajsu, koji je te večeri u Kirkovom društvu platio račun.

Organizacioni komitet je ovo ponudio Vajsu, uz izvinjenje, a on je zamolio da se taj novac iskoristi u humanitarne svrhe.

"Aih, aih, bruke", kuka i dalje Fahrudin, "I otkud to da snađe baš mene, koji sam donator... Dao sam deset starih miliona za ovu Olimpijadu."

"Dao deset, a pet odmah hteo da vrati", podsmjehuju se ovde.

U vreme Olimpijade još tri lokala u Sarajevu su zatvorena po ovakvom hitnom postupku. To su kafići Stari sat, Motori i Klub A, čiji su vlasnici Nedžo Alihodžić, Zekija Kapuz i Esad Taljanović naplaćivali usluge više nego što je propisano. Da inspekcija nije bila brza, za njih bi se reklo "To su oni što obrukaše šeher-Sarajevo".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    8. februar 2024 | 14:30

    To je bila vlast, a ne sada ovi lopovi sto ukradose sve sto se može.

  • Питам..Нерон

    8. februar 2024 | 17:12

    ..се чија срца носе у себи ови милионери ка тако дуго живе?фосил а жив?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA