Vreme čitanja: oko 3 min.

Oglasili se roditelji dečaka koji je decu poprskao biber sprejom i tukao u školi: Nasilje dovelo do nasilja?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Roditelji su kazali i da je pretnje dobijao najčešće na društvenim mrežama. Tvrde i da je više puta preko društvenih mreža “pozivan na tuču”

  • 0
biber sprej Foto: Shutterstock

Nastavničko veće OŠ “Branko Božović” potvrdilo je predlog Odeljenjskog veća da učeniku devetog razreda koji je pre nekoliko dana sa fantomkom na glavi poprskao drugove u učionici biber sprejom i jednog druga udarao palicom po leđima, bude izrečena vaspitna mera premeštaj u drugu školu.

Protiv maloletnika podnesena je krivična prijava, uključio se i Centar za socijalni rad. Roditelji đaka odeljenja u kojem se desio incident poručili da su nezadovoljni reakcijom uprave škole, policije, ali i Ministarstva prosvete.

Sada su se oglasili i roditelji dečaka koji je izvršio napad. Njegova porodica tvrdi da su ga dva dečaka iz šestog razreda maltretirala, zbog čega je izbegavao nastavu.

"Ne želimo niti bismo ikada pokušali da opravdamo njegov postupak, ali ne možemo da zažmurimo na to da je i naš dečak već nekoliko godina na meti istih dečaka", rekli su za “Vijesti” članovi porodice dečaka koji je biber sprejom isprskao troje vršnjaka, a jednog udarao palicom.

“Maltretiranje je bilo intenzivnije iz dana u dan, pa je zbog toga izbegavao da ide u školu”, tvrdi porodica.

Kazali su i da je pretnje dobijao najčešće na društvenim mrežama. Tvrde i da je više puta preko društvenih mreža “pozivan na tuču”.

“On je u ponedeljak otišao na nastavu. Jedan od dečaka mu je tražio da skine obuću, navodno kako bi je probao. On je to, zbog ranijih iskustava, shvatio kao pretnju. Zbog toga nije išao u školu nekoliko dana i onda se desio nemili događaj u četvrtak”, rekla je porodica “Vijestima”.

Tvrde da su o problemu pričali sa razrednim starešinom.

“Obavestili smo starešinu da postoji problem, da učenik trpi nasilje. Međutim, nama je rečeno da starešina nije upoznat sa tim problemom, jer je anonimna kutija za prijave nasilja bila prazna. Odnosno, njegovog imena u njoj nije bilo, pa su pretpostavili da je sve u redu i da se ništa ne dešava”, objašnjava porodica.

Direktorka škole Biljana Stamatović rekla je Vijestima da učenik nije redovno dolazio na nastavu, a da su u školi u više navrata razgovarali sa njim, da je obećavao da će redovno pohađati časove. Ona tvrdi da do sada nije bio problematičan, ali i da je upoznata sa tim da je bilo svađa preko društvenih mreža.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i inovacija, kojim rukovodi Anđela Jakšić Stojanović, ranije je saopšteno da su tražili od uprave škole izjašnjenje, a od Prosvetne inspekcije da ispita da li je ustanova preduzela sve iz svoje nadležnosti.

Roditelji ostalih đaka nezadovoljni postupanjem nadležnih

Roditelji odeljenja devetog razreda, u kojem se dogodio incident u četvrtak, pre dve noći saopštili su upravi škole da neće dozvoliti da se dečak vrati na nastavu.

Oni su juče, u dopisu dostavljenom “Vijestima”, poručili da nijesu zadovoljni postupanjem školske uprave, Uprave policije i Ministarstva nauke, prosvete i inovacija.

“Napravili su vidljive propuste, a samo nezadovoljstvo roditelja u postupanju uprave škole zbog nepreuzetih radnji prema dečaku samo zbog velikog broja izostanaka sa školske nastave, pa do službenika za socijalni rad koji nisu postupili po zakonu...”, kazali su roditelji, dodajući da se nadležni resor nije “udostojio da kaže roditeljima da li je bezbedno poslati decu u školu”.

Prema nezvaničnim informacijama redakcije, roditelji su uputili Ministarstvu dopis u kome objašnjavaju razloge zbog kojih smatraju da su škola, ali i ostale institucije zakazale, ali i predložili načine rešavanja problema vršnjačkog nasilja u toj, ali i u drugim ustanovama.

Uključio se i Centar za socijalni rad

U slučaj se, rečeno je juče “Vijestima” iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, uključio i podgorički Centar za socijalni rad.

“Centar za socijalni rad je upoznat sa slučajem od strane škole i dogovorena je saradnja u pravljenju plana podrške dečaku, kao i ostaloj deci koja su učestvovala u ovom događaju. Obavljene su konsultacije i sa policijom i dogovoreno je da se nakon izjašnjenja tužioca dostavi informacija o kvalifikaciji dela. U međuvremenu, Centar je počeo rad na vođenju slučaja”, odgovorili su.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su obećali da će pratiti aktivnosti Centra u ovom predmetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA