≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lekari Hitne odbili da ženi bolesnoj od raka daju terapiju zbog neprijatnog mirisa u sobi, ona umrla sutradan

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć sproveo disciplinski postupak, pa jedna od dve zaposlene kažnjena u visini od 20 odsto mesečne zarade u trajanju tri meseca

  • 10

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici četiri godine istražuje predmet u vezi sa ponašanjem zaposlenih podgoričke Hitne pomoći prema Huriši Emini dan pre i na dan njene smrti, u oktobru 2019. godine.

- U ovom tužilaštvu povodom smrti lica H. E. formiran je predmet protiv nepoznatog počinioca. Postupajući državni tužilac preduzima zakonom sve predviđene mere i radnje, u toku su saslušanja svedoka u ovom predmetu - rekao je rukovodilac podgoričkog tužilaštva Duško Milanović.

Huriša Emini, onkološka pacijentkinja, preminula je 19. oktobra 2019, dan pošto su, tvrdi njena porodica, lekari podgoričke Hitne "zbog neprijatnog mirisa prostorije", odbili da joj pruže negu i daju terapiju.

Suprug Nedžat, tada je ODT u Podgorici, uz podršku Prave Crne Gore, podneo krivičnu prijavu.

U međuvremenu, kako je redakciji ispričala porodica pokojnice, informisani su da je povodom slučaja od 19. oktobra 2019. protiv jedne doktorke, tada zaposlene u podgoričkoj Hitnoj, pokrenut disciplinski postupak za težu povredu radne obaveze i da je novčano disciplinski kažnjena.

- Protiv tada zaposlene doktorke u timu za Hitnu medicinsku pomoć u Podgorici, Zavod za hitnu medicinsku pomoć pokrenuo je postupak za utvrđivanje odgovornosti za težu povredu radne obaveze iz člana 37 stav 1 Opšteg kolektivnog ugovora ‘neizvršavanje ili nesavesno neblagovremeno ili nemarno vršenje radne obaveze, odnosno ako zaposleni neopravdano odbije da izvrši obaveze predviđene ugovorom o radu’. Nakon sprovedenog disciplinskog postupka, zaposlena je oglašena odgovornom na osnovu Odluke br. 7214 od 12. 06. 2020. godine i izrečena je disciplinska mera novčana kazna u visini od 20 odsto mesečne zarade u trajanju tri mjeseca - piše u odgovoru koji je Zaštitniku za ljudska prava i slobode u oktobru prošle godine dostavio direktor ZHMP Vuk Niković.

Porodica Huriše Emini u proleće prošle godine obratila se podgoričkom tužilaštvu, sa molbom da ih informišu o statusu predmeta u odnosu na prijavu koju su podneli uz podršku Prave Crne Gore.

- Dan uoči smrti moje supruge Huriše Emini, dana 18. 10. 2019, radnici Hitne pomoći nisu hteli ni da uđu u prostoriju gde se moja bolesna supruga nalazila, kako bi joj ukazali lekarsku pomoć-  naveo je, pored ostalog, suprug pokojnice u tom obraćanju i dodao i da se navodi mogu videti na video-snimku.

Snimak je i tada objavio deo medija, a snimak je dostavljen i nadležnima, pored ostalih, i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

Pokojna Huriša, kako je ranije ispričala porodica, bolovala je od kancera i trpela je bolove, zbog čega su često pozivali hitnu pomoć, kako bi joj dali neophodnu terapiju.

“Dana 19. 10. 2019. godine... moja supruga je preminula, pa sam zajedno sa porodicom pozvao Hitnu pomoć, kako bi u skladu sa zakonom došli na lice mesta i konstatovali smrt pacijenta... Kada je ekipa Hitne pomoći stigla u stan, što se takođe jasno vidi na snimku, medicinska sestra je samo pošla do vrata prostorije u kojoj je ležala moja mrtva supruga i bez približavanja, sa vrata, konstatovala smrt, dok se druga medicinska sestra sa rukama u džepovima šetala po stanu - dodao je Nedžat Emini u molbi koju je lani uputio ODT-u.

Emini sa petoro dece živi u podgoričkom naselju Konik. Nakon smrti supruge i mišljenja institucije Zaštitnika, obraćao se Vladi, Ministarstvu pravde u vreme mandata Zorana Pažina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanela

    10. februar 2024 | 22:20

    Nisam znala da neciji zivot vredi samo 20% od plate, jel treba sad sa 80% plate koju prima da uzme jos neciji zivot sto ne zeli da radi to zasto je placena.

  • Čeda

    10. februar 2024 | 22:27

    Da li je baš tako? Trebao je da se uključi i centar za socijalni rad i proveri u kakvim uslovima je pokojnica živela, i zašto je snimana ekipa hitne pomoći? Svakako ne opravdavam njihovo ponašanje ali treba saslušati i drugu stranu

  • Petra

    10. februar 2024 | 21:53

    Sramota,tako će i oni jednog dana završiti ,💔Bog sve gleda !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA