Vreme čitanja: oko 4 min.

Poslednja smrtna kazna u Hrvatskoj: Zbog novca ubio čitavu porodicu, milosti nije imao ni za dve bebe

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na društvenoj mreži X objavljena je karta koja pokazuje kada je u svakoj evropskoj zemlji poslednji put izvršena smrtna kazna

  • 3
depresija, tužan, muškarac Foto: Pixabay

Neobična karta Evrope objavljena je na društvenoj mreži X, odnosno bivšem Tviteru, a otkriva kada je i kako poslednji put izvršena smrtna kazna u svakoj evropskoj zemlji. Po njoj, smrtnu je kaznu najranije ukinuo Portugal, još 1846. godine, a zatvoreniku su presudili vešanjem, piše Večernji list.

Mnoge će, pak, začuditi podatak da se posljednja egzekucija u Europi dogodila praktički nedavno, konkretno 2017. u Belorusiji, a život je tada okončao ispaljeni hitac. Pre toga, smrtna kazna izvršena je u susednoj Rusiji 1996, na isti način.

Inače, pucnjem je i usmrćeno najviše osuđenika, u deset država radilo se o vešanju, a u osam o - giljotini, koju su primenjivale Francuska, Nemačka, Švajcarska, Belgija i skandinavske zemlje.

Streljanje je kao smrtna kazna poslednji put izvršeno u Hrvatskoj krajem januara 1987. godine, a život je tako završio četvorostruki ubica.

Dušan Kosić počinio je stravičan zločin - usmrtio je celu porodicu, odnosno svog kolegu s posla, njegovu suprugu i ćerkice od dve godine i osam meseci.

Detalje tog horora rekonstruisao je svojevremeno, po sudskim spisima, portal 24sata.hr.

Jeziv prizor

Kako su pisali, vozač kamiona Čedomir Matijević pet dana se nije pojavio na poslu. Policija je pokucala na njegova vrata na periferiji Karlovca 5. marta 1983. godine. Obili su vrata jer im nitko nije otvarao.

Jezive scene koje su zatekli nisu mogli zamisliti ni u najgorim noćnim morama. Čedomirovo telo ležalo je u kuhinji, odmah kraj ulaznih vrata. Oko glave bila je lokva krvi, a zidovi su bili isprskani krvlju. Snježana, beba od osam meseci, ležala je na stomaku u krevetiću u spavaćoj sobi. Glava joj je bila deformisana i krvava. Na drugom kraju sobe ležala je mrtva dvogodišnja Dragana. Ubica ju je pokrio ćebetom. Nakon što su policajci obili šupu, pronašli su telo Čedomirove supruge Slavice.

Policajcima je ubrzo postao sumnjiv Čedomirov kolega Dušan Kosić jer se preterano zadužio. Uhapsili su ga 30. marta iste godine, a brzo je sve priznao.

U njegovom kamionu pronašli su spisak ljudi kojima je bio dužan, a na njemu je bilo i ime Čedomira Matijevića. Dugovao je žrtvi 155.000 dinara, a plata mu je iznosila 14.000 dinara. Kosić je vratio dugove šestorici drugih treći dan nakon nestanka Čedomira, a platio je i zaostale rate kredita.

Kako je i sam ispričao istražiteljima, Kosić je otišao kod Čedomira da posudi nešto novca, a on mu je dao 2.000 nemačkih maraka, dok je ostatak spremio u ormar. Kosić se vratio u njegovu kuću dok je Čedomir bio na poslu, pričekao je da Slavica ode u šupu i ukrao ostatak novca.

Ali, brzo je shvatio da će Matijevići znati ko ih je pokrao pa je krenuo za Slaviom, uzeo metalnu šipku i udario je nekoliko puta po glavi. Nesrećnu devojčicu Draganu je zadavio, a bebu tukao pepeljarom po temenu.

Okružen njihovim beživotnjim telima, sedeo je u kuhinji sa sekirom koju je tamo pronašao i čekao Čedomira. Udarao ga je dok se god pomerao.

Iskapio konjak, pa streljan

Smrt je, smatrao je sud, bila jedina pravedna kazna za okrutni zločin kojim je izbrisana čitava jedna porodica.

Dušan Kosić tog je hladnog januarskog jutra 1987. iz karlovačke samice prebačen na stratiše Jamadol. U poslednjim trenucima života dobio je i nenadanu milost - čašu s dva decilitra konjaka koju je iskapio u trenu. Imao je još jednu želju - da se novac koji je zaradio preda njegovim maloletnim ćerkama. Stavili su mu povez preko očiju i začuo se potom smrtonosni hitac. Bio je 29. januar 1987, kazaljke su pokazivale dva sata i osam minuta.

Tri godine kasnije, otcepljenjem od Jugoslavije, u Hrvatskoj je ukinuta smrtna kazna. U poslednjih sto godina u Hrvatskoj su na smrt osuđene, koliko je poznato iz sudskih spisa, 1.922 osobe. Na tom je spisku ime i slavonskog drumskog razbojnika Jove Stanisavljevića - Čaruge, pa možda je i najzvučnije 27. februara biće tačno 99 godina otkako je obešen u dvorištu osječkog zatvora, uz koji je i zgrada suda, i to na njegov 28. rođendan. Njegova je banda osuđena, među ostalim, za deset ubistava i 15 razbojništava. Po krivičnoj prijavi iz 1923. godine, na optuženičkoj je klupi završilo 19 razbojnika i njihovih pomagača, pa tako i ljubavnice, priležnice ili, ređe, supruge.

Kažnjeni su, mahom, teškom tamnicom, "pojačanom jednim danom posta" mesečno ili godišnje. Prema Čarugi, pak, nije bilo milosti. Presuda je glasila: smrt.

Izdahnuo je u velelepnoj zgradi koja se, ironično, baš gradila kada je on stigao na svet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vreme je...

    14. februar 2024 | 16:08

    Da se vrati smrtna kazna Mnogo je bolesnih kpji hodaju ulicama gradova

  • To

    14. februar 2024 | 16:08

    Treba podhitno uvesti opet

  • Duka Srbin Tenja

    14. februar 2024 | 18:16

    Samo ne znam da li su vam tačni podaci, pošto sam ja, kao pripadnik SŠUPa, tu rekonstrukciju gledao u školi 1986. godine. Mislim da je to bilo godinu ili dve ranije. Ostalo je tačno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA