Vreme čitanja: oko 4 min.

Zdravom čoveku odstranili želudac verujući da ima rak: Skandal na Institutu za onkologiju u Ljubljani

I. N.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zbog sumnje da su uzorci tkiva zamenjeni, pokrenuta je istraga i od Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani zatraženo je da ponovo analiziraju i identifikuju uzorci

  • 0
operacija, operaciona sala Foto: Shutterstock

Skandal potresa Onkološki insistu u Ljubljani gde je operisan pacijent koji je navodno imao rak želuca, da bi se kasnije ispostavilo da je došlo do ozbiljne greške, jer je spoljni dijagnostičar navodno zamenio uzorke tkiva dva pacijenta.

Lekari su dakle operisali pacijenta koji uopšte nije imao rak. Njegov advokat je rekao da ne može da zamisli šok koji je doživeo njegov klijent. On je naglasio da je u pitanju lekarska greška i da žele da razjasne ko će snositi odgovornost, navodi 24ur.

Muškarac sa dijagnozom raka stomaka navodno je nekoliko meseci nakon operacije dobio poziv da su lekari pogrešili i da on zapravo uopšte nije imao rak.

Kako je u saopštenju objasnila direktorka Medicinskog centra Barsos Urša Murn, gastroenterolog je početkom januara dobio informaciju od Instituta za onkologiju da prilikom pregleda odstranjenog tkiva njihovog pacijenta nisu pronađene kancerogene ćelije, pa su sami obavili dodatna analiza originalnog uzorka biopsije na OI koja je potvrdila prisustvo ćelija raka.

Zbog sumnje da su uzorci tkiva zamenjeni, pokrenuta je istraga i od Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani zatraženo je da ponovo analiziraju i identifikuju uzorci. Dobijeni rezultati su potvrdili sumnje i oba pacijenta su odmah obaveštena o tome.

"Nažalost, još se ne može sa sigurnošću reći gde je došlo do greške u našoj proceduri, ali duboko žalimo zbog same činjenice da su uzorci promenjeni i time naneli štetu pacijentu“, rekla je Murnova.

Zbog toga su od Kancelarije za nadzor, kvalitet i ulaganja u zdravstvo, kojoj je incident već prijavljen, zatražili vanredni nadzor.

"Takođe smo u kontaktu sa oba pacijenta i u direktnoj saradnji sa njima naći ćemo i najprikladnija rešenja koja će im bar malo olakšati situaciju“, dodala je direktorka.

U Barsosu su se takođe obavezali da traže dodatne mere i protokole koji će u potpunosti eliminisati ovakve situacije u budućnosti.

Incident pogodio sve zaposlene u Institutu

"Napravili smo internu stručnu reviziju u institutu, koja je sagledala celokupno lečenje pacijenta u ustanovi. Ova vrsta raka zahteva hirurško uklanjanje organa i pacijent je sve vreme lečen po svim protokolima i uobičajenom kliničkom praksom", uverava stručni direktor Onkološkog instituta Ljubljana Irena Oblak.

"Duboko žalimo zbog incidenta i iskreno se izvinjavamo pacijentu i njegovoj porodici", rekla je ona.

"Nemili događaj je pogodio mene lično, kao načelnika instituta, ali i sve zaposlene u institutu“, rekao je načelnik Instituta za patologiju prof. dr Jože Pižem.

Po prijemu, uzorcima su dodeljene identifikacione oznake, a fotodokumentovan je prenos komada tkiva iz primljenih kontejnera u kasete za tkivo u kojima su uzorci obrađivani u laboratoriji. Ceo proces obrade uzoraka tkiva od prijema nadalje odvijao se isključivo korišćenjem bar kodova.

Gašper Pilko, šef sektora operativnih aktivnosti na Onkološkom institutu u Ljubljani, objasnio je da se kompjuterskom tomografijom (CT) utvrđuje koliko je rak raširen. Kod operisanog pacijenta CT nije pokazao da se bolest proširila, ali je to normalno ako je rak u početnoj fazi.

"Istraživanja su pokazala da se radi o ranom karcinomu želuca koji zahteva operaciju“, rekao je Pilko.

Oblakova je objasnila da je incidenca ili broj novootkrivenih pacijenata sa karcinomom želuca oko 400 godišnje, a izlečivost zavisi od toga koliko je bolest već uznapredovala.

"Ako se radi o početnoj formi, uspeh je dobar. Ali ako se radi o uznapredovaloj bolesti (zbog čega je neophodna i CT), prognoza je loša. Ako su, na primer, zahvaćeni limfni čvorovi. Međutim, procenjuje da je kod oko polovine pacijenata bolest već uznapredovala do te mere da operacija više nije moguća", navodi.

Kako su dodali čelnici Instituta, čim su obavešteni o sumnji na zamenu i zahtevu za dodatnu analizu odmah pristupili uviđaju i naložili analizu identiteta uzoraka na Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta iz Ljubljane.

"Nažalost, ona je potvrdila da je došlo do zamene uzoraka - uzorak u kome je bilo raka nije uzorak pacijenta koji je operisan", rečeno je.

Istovremeno, Institut za patologiju je izvršio preispitivanje protokola i procesa u vezi sa lečenjem dva pacijenta i izvršio internu reviziju, koja je na osnovu uvida u foto dokumentaciju uzoraka i vremena pečata u njihovom laboratorijskom informacionom sistemu, pokazali su da ne postoji osnovana sumnja da su uzorci stigli u njihov institut, objasnio je on.

"Zbog toga nije bilo razmene uzoraka na našem institutu. I pored toga što na Institutu za patologiju nije došlo do razmene uzoraka, izuzetno nam je žao i incident je uticao i na nas, bez obzira na to gde je u procesu lečenja pacijenata došlo do razmene uzoraka. Cilj našeg instituta je da pomogne u pripremi procedura za bolje upravljanje takvim rizicima“, dodali su.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA