Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatan slučaj u Zagrebu: Sudska službenica svojim neprijateljima pakovala lažne optužbe i izvršitelje

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

USKOK je protiv 54-godišnjakinje pokrenuo istragu zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprava

  • 0
Sudski izvršitelj Foto: Shutterstock

Pojedini ljudi išli su na nerve 54-godišnjoj službenici katastra Opštinskog građanskog suda u Zagrebu (ZK OGSZ), pa je došla na ideju da im zagorča život. Kako? Šaljući im izvršitelje bez ikakvog razloga, javlja Jutarnji list.

Nije dugo trebalo da se klupko sumnje baci na dotičnu gospođu i podnese prijava zagrebačkoj policiji, a na osnovu koje je USKOK doneo rešenje o provođenju istrage zbog sumnje da se dotična ogrešila o zakon zloupotrebivši položaj i ovlašćenja i falsifikujući isprave.

Prema krivičnoj prijavi, 54-godišnjakinja se zaigrala od 28. februara 2020. pa do 22. novembra 2021. na Koristila je nepune dve godine sve dostupne alate u katastru Opštinskog građanskog suda u Zagrebu kako bi pričinila štetu poznanicima s kojima nije bila u dobrim međuljudskim odnosima.

"Iskoristila je činjenicu da su joj u sklopu radnog mesta bili dostupni podaci iz raznih evidencija, te je izvršila uvid u evidencije i utvrdila njihove lične podatke. Nakon toga je u odnosu na sedam osoba sačinila neistinita rešenja o izvršenju u kojima je navela da su donesena u ime OGSZ-a i u rešenja unela lažne podatke da su te osobe obveznici plaćanja sudskih troškova, kao i da se zbog neplaćanja tih troškova nalaže Finansijskoj agenciji (FINA) sprovođenje izvršenja na njihovim novčanim sredstvima, iako je znala da te osobe nemaju neplaćenih finansijskih obaveza u vidu sudskih troškova prema OGSZ-u, odnosno Državnom budžetu", navodi USKOK dodajući da je potom tako "sačinjena neistinita rešenja okrivljena neovlašćeno potpisala i overila u ime drugih službenica katastra OGSZ-a i pečatom OGSZ-a te pečatom pravosnažnosti i izvršenja OGSZ-a".

Potom ih je poslala FINA-i na sprovođenje izvršenja. Radnici FINA-e su, ne sumnjajući u njihovu istinitost, preneli ukupno 1.329,33 evra s računa četvoro od tih sedam osoba na račun Državnog budžeta, dok za tri osobe nije došlo do prenosa sredstava. Osim toga se osnovano sumnja da je okrivljena u odnosu na dvoje od tih sedam osoba sačinila i neistinite pozive za ročište u koje je unela lažne podatke da su te osobe pozvane kao tuženi na ročište koje se treba održati kod OGSZ-a, iako je znala da te osobe nisu stranke u parničnom postupku na, kaže USKOK, navedenom sudu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA