≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

"Satelit pao između Aljaske i Havaja, imamo potvrdu!": ESA saopštila tačno vreme ulaska u atmosferu i lokaciju

Vreme čitanja: oko 6 min.

Evropska svemirska agencija saopštila da je ERS-2 možda već ušao u atmosferu

 • 17

Satelit ERS-2 Evropske svemirske agencije (ESA) ušao je u atmosferu iznad severnog dela Tihog okeana, saopštila je ESA. 

Prema pojedinim najavama, bilo je moguće videti ERS-2 i sa Balkana, piše Index.hr.

Satelit ERS-2, težak više od dve tone, lansiran je u aprilu 1995, a svoju misiju završio je još 2011. Zajedno sa satelitom blizancem ERS-1 skupljao je važne podatke o površini Zemlje, okeanima i polarnim ledenim pokrivačima. Takođe je služio za praćenje prirodnih katastrofa.

Iz časa u čas: 

21.12 Potvrđen ulazak u atmosferu

- Imamo potvrdu ulaska satelita ERS-2 u atmosferu u 18.17 po centralnoevropskom vremenu iznad severnog dela Tihog okeana, između Aljaske i Havaja - saopštila je ESA na Iksu.

Na potvrdu ulaska satelita čekalo se više od dva sata, a još nema podataka o tome da li je ceo satelit sagoreo ili su neki njegovi delovi završili u Pacifiku.

19.19 Više od pola sata bez vesti o satelitu

Više od pola sata prošlo je od poslednjeg obaveštenja ESA da je satelit ERS-2 možda pao na Zemlju. Nakon toga nije bilo novih vesti i još nema potvrde da li satelit i dalje kruži oko planete, da li je već pao na Zemlju i koliki deo satelita od dve tone je sagoreo u atmosferi.

18.44 ESA: Nemamo podatke, možda je već ušao u atmosferu

- Isteklo je vreme očekivano za ulazak satelita u atmosferu. Nismo dobili nikakve nove opservacije satelita ERS-2. To može da znači da je već ušao u atmosferu, ali čekamo informacije od naših partnera pre nego što potvrdimo - saopštila je ESA na Iksu.

Satelit Satelit ERS-2 u orbiti... Foto: ESA

18.37 Letelica se nalazi iznad Antarktika

ERS-2 trenutno je ponovo iznad Antarktika. Procenjeno vreme ulaska u atmosferu je upravo isteklo, a ESA se još ne oglašava.

18.15 Stigao je iznad Tihog okeana

Prema najnovijim podacima, satelit je iznad Tihog okeana. To je jedno od najbezbednijih mesta za pad satelita teškog više od dve tone.

18.07 Satelit je iznad Severne Amerike

Najnoviji podaci Satflera pokazuju da je satelit iznad Grenlanda i kreće se ka Kanadi. Ako nastavi ovim putem brzo će se naći iznad Pacifika.

17.58 Satelit je iznad Balkana

Satelit je prešao preko Grčke i Sredozemlja i kreće se ka Balkansko poluostrvu.

Uputiće se ka Centralnoj Evropi, a zatim ka Skandinaviji.

17.47 Trenutno je iznad Afrike

Izgleda da će ERS-2 ponovo ući u Zemljinu atmosferu iznad kopna.

Dok se kreće preko Afrike, putovaće ka severu, kratko će preći preko Sredozemnog mora i Evrope.

17.22 Satelit se nalazi iznad Južnog pola

ERS-2 trenutno kreće preko Južnog pola.

Prema prethodnoj prognozi Evropske svemirske agencije, nije ostalo više od jednog sata do kraja.

17.00 ERS-2 ide ka "Tački Nemo"

Čini se da je satelit ERS-2 prošao preko severnog Tihog okeana i sada prolazi blizu "Tačke Nemo", tačke na Zemlji koja je najudaljenija od kopna.

Ovo područje je takođe poznato kao groblje svemirskih letelica, jer su u prošlosti tamo bili otkačeni zastareli sateliti, svemirske letelice, pa čak i svemirske stanice.

Prema stranici koja prati satelite, proći će iznad Hrvatske

No, stranica N2YO.com, koja prati prelaske raznih satelita po nebu, dala je danas svoju procenu prema kojoj će ERS-2 proći tačno preko Hrvatske i središnje Evrope prema Švedskoj i Norveškoj. Prema toj stranici, ERS-2 bi preko Hrvatske trebao preleteti oko 17:55.

Najnoviji izračuni ESA-inih stručnjaka predviđaju pak da bi se ulazak u atmosferu trebao dogoditi nešto ranije nego što je to bilo najavljeno juče na X-u, oko 16:49. Međutim, treba uzeti u obzir da je vremenski prozor neizvesnosti +/- 1.76 h.

Astronom amater, voditelj Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba Boris Štromar kaže da ranija iskustva s meteorima pokazuju da bi se izgaranje delova satelita trebalo videti iz Hrvatske, čak i ako njegova putanja bude išla nešto istočnije ili zapadnije.

"Bilo je već ranije slučajeva kada su neki meteori padali nad Italijom, no mi smo ih mogli videti iz Hrvatske i obratno - bilo je meteora koje su italijanski astronomi mogli videti iako su pali nad Hrvatskom. Dakle, ako imate dvogled ili fotoaparat, pripremite se za spektakl", rekao je Štromar.

"Kako se bliži trenutak izgaranja u atmosferi, tako se pomalo menja i putanja jer na satelit utiče trenje atmosfere, pa se tačan trenutak i mesto izgaranja zapravo ne zna s velikom sigurnošću. Svakako treba pratiti nove informacije na poveznicama, a entuzijasti neka dežuraju oko vremena preleta. Ako bude sreće, možda se uspe uhvatiti trenutak eksplozije i izgaranja iznad Hrvatske. Veća je verovatnoća da će to biti negde iznad okeana, no nikad se ne zna", poručio je naš astronom.

Kako je najavila ESA, za sada se još uvek ne zna tačno vreme u kojem bismo trebali okrenuti poglede prema zapadu. Danas tokom dana procene će postajati sve preciznije. Najnovije ESA-ine možete pratiti na ovom linku.

Štromar kaže da će se satelit, ako bude leteo istočno ili zapadno od Hrvatske, videti nad istočnim, odnosno zapadnim horizontom.

"Ako eksplodira u pravom trenutku, njegov bljesak bi se iz Hrvatske mogao videti čak i po danu. To ne vredi nužno za izgaranje pojedinačnih delova nakon što se raspadne. Zanimljivo je to što će se satelit kretati puno sporije, možda i 10-ak puta, od meteora koji kroz atmosferu Zemlje putuju brzinom od oko 72 km u sekundi", pojasnio je Štromar.

Šta je ERS-2?

Satelit European Remote Sensing 2 (ERS-2) Evropske svemirske agencije (ESA), lansiran 21. aprila 1995., bio je jedan od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje koji je razvila i lansirala Evropa. Zajedno sa svojim gotovo identičnim prethodnikom, ERS-1, prikupljao je vredne podatke o kopnenim površinama Zemlje, okeanima i polarnim kapama. Odigrao je važnu ulogu u praćenju prirodnih katastrofa kao što su teške poplave i potresi u udaljenim područjima.

Godine 2011., nakon 16 godina uspešnog rada, ESA je odlučila prekinuti misiju ERS-2 i deorbitirati satelit. Proveden je niz od 66 manevara deorbitiranja, pri čemu je iskorišćeno preostalo gorivo satelita i smanjena njegova prosečna visina sa 785 km na približno 573 km. Ovaj je manevar značajno ubrzao njegovo orbitalno propadanje i smanjio rizik od sudara s drugim satelitima ili svemirskim otpadom. Svi instrumenti i elektronički sastavi u njemu su deaktivirani, a unutrašnje baterije ispražnjene kako bi se smanjila fragmentacija tokom ponovnog ulaska.

Kako se visina orbite ERS-2 smanjuje, on će ponovno ući u Zemljinu atmosferu kada dosegne visinu od otprilike 80 km. Većina njegovih delova izgoreće tokom ponovnog ulaska, a većina onih koji ne izgore pašće u okean.

ERS-2 je širok oko 11.8 metara. Dimenzije njegovog solarnog panela su 11.7 x 2.4 metra, a antene SAR 10 x 1 metar.

Njegova ukupna masa prilikom lansiranja bila je 2516 kilograma, no sada, nakon što je potrošio gorivo, ima masu od oko 2294 kilograma.

Zanimljivo je napomenuti da objekti slične mase prosečno u Zemljinu atmosferu ulaze svakih nedelju do dve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • sto leti mora da padne

  21. februar 2024 | 17:41

  Kako se igramo Boga,ko pita narod jesmo li za to da se lansira milion satelita... obice nam se sve o glavu( bez obzira sto sve to sagori u stmosferi) zveknuce nas 1 kad-tad

 • Iki

  21. februar 2024 | 18:59

  Znaju tacno Gde ce i kada da preleti a ne znaju Gde je malezijski avion 🤦

 • Драган

  21. februar 2024 | 17:39

  Кад већ иде изнад хр нека сврати

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA