Vreme čitanja: oko 4 min.

Sudija krala garderobu u tržnom centru, sad oslobođena optužbi u Hrvatskoj: "Imala je obaveze u glavi"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prema optužnici, sudija je odnela sporne predmete u kabinu, skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i s njima napustila radnju

  • 0
Odeća Foto: Shutterstock

Opštinski sud u Splitu doneo je nepravosnažnu, oslobađajuću presudu sudiji Trgovinskog suda u Zadru kojoj se sudilo zbog optužbe za produženo krivično delo krađe, javlja Dalmatinski portal.

Sudija se tereti da je u dva navrata iskoristila nepažnju osoblja u butiku poznatog brenda, koji posluje i u Srbiji, i iz njihovih radnji u tržnom centru uzela razne odevne predmete i s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu.

U optužnici se navodilo kako je optužena 17. avgusta 2022. prišla policama i uzela haljinu od 300 kuna (oko 40 evra), jedan prsten vredan 39 kuna (5 evra) , suknju od 225 kuna (oko 30 evra) i četiri bluze vredne nešto manje od 600 kuna (oko 80 evra).

Prema optužnici, sudija je odnela sporne predmete u kabinu, skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i s njima napustila radnju čime je proizvela štetu od 1138 kuna ili nešto više od 150 evra.

U optužnici je stajalo da se druga krađa dogodila 6. septembra iste godine. Ovog puta je navodno uzela sako vredan 366 kuna i dva para pantalona vrednih nešto manje od 500 kuna. Tužioci su tvrdili da je sudija ponovila isti postupak kao i kod prve krađe, odnosno da je u kabini skinula sigurnosne etikete i zaštitu.

Radnja je u drugoj krađi oštećena za 873 kune ili 115 evra. Sve skupa, nastala je šteta od 2012 kuna ili 267 evra. Sudija je uhvaćena u septembru kad je s robom pokušala da napusti radnju. Dodatnim pregledom nadzornih kamera optužili su je i za krađu iz avgusta.

Iako se sve dogodilo u Zadru, sudski postupak je vođen u Splitu. Prvo ročište održano je u septembru prošle godine. Predstavnici oštećene kompanije nisu došli na raspravu, a sudu su uputili dopis u kojem su poručili kako ne žele da dođu na suđenje, niti da imaju namjeru aktivno da učestvuju u postupku.

Nisu želeli ni da postave imovinsko-pravni zahtev, što je bilo posebno značajno za krađu od 6. septembra jer se zbog male vrednosti radi o sitnom delu krađe pa bi tako ovlašćeni tužilac zapravo bio oštećeni, navodi se u presudi.

Okrivljena sudija je odbranu iznela sredinom januara ove godine. Rekla je kako nije ušla u radnju poznatog brenda s namerom da išta ukrade. Pravdala se kako joj je cela porodica bila obolela od koronavirusa, ona po drugi put.

Dodala je kako je po povratku na posao dobila izuzetno komplikovan predmet od četiri hiljade stranica, a tu je bila i njena sestra koja je imala problema sa suprugom i njegovom ovisnošću o kocki. Navela je kako ju je upravo sestra zvala dok je bila u radnji.

Priznala da su artikli bili u torbi

Ispričala je kako je u jednom trenutku shvatila da se predugo zadržala i da mora da ode po supruga i decu. Prisetila se kako ju je radnica sustigla kad je pokušala da izađe iz radnje. Istakla je kako se vratila u radnju i pokušala da rešio ono što ona naziva nesporazumom.

Priznala je kako je više artikala bilo u njenoj kesi za kupovinu, ali se branila kako nije nameru da ih ukrade. Požalila se da je radnik obezbeđenja vikao na nju dok je pokušavala da objasni radnicima da ništa nije želela da ukrade.

Zatim su stigli policajci, kojima je radnica pokazala snimke s nadzornih kamera. Ispričala je kako je videla da jedna radnica drži više etiketa i da joj je poručila kako to nema veze s njom i da je sve jedan veliki nesporazum.

Požalila se da su policajci bili neugodni, pogotovo mlađi koji joj je govorio da treba da je bude sram. Potvrdila je kako joj je pokazana snimka krađe parfema i da joj je policajac kazao da je to sigurno ona. Ona mu je odgovorila da ih može biti sram što tako pokušavaju da reše slučaj.

Sudija je tokom iznošenja obrane izjavila da se cela situacija mogla rešiti u radnji i da se ovako nešto može svakome dogoditi. Naglasila je kako su artikli imali etikete, što je jasno vidljivo na snimcima video nadzora.

"Koji to kradljivac ne bi uklonio etiketu ako je njegova namera bila da otuđi artikl?", upitala je.

Tvrdila je kako je radnica išla da proveri njenu torbu, ali je navukla zavesu dok je preturala po torbi.

"Mogli su mi tako kazati da su pronašli ko zna koliko ukradenih stvari. Na kraju su rekle da su bile tri, a znam da potvrda o oduzetim predmetima glasi na četiri pa mi nije jasno. Lično nisam dobila ništa na potpis, nego je to naknadno napravila radnica obezbeđenja", rekla je okrivljena.

Ona se pozvala na snimke nadzorne kamere od 17. avgusta koje navodno prikazuju nije bila u kontaktu s ukradenim artiklima.

"Ako je nekom moja banalna navika vezana za odlaganje stvari izgledala kao osnovana sumnja, meni je to neprihvatljivo. Nisam zaslužila ono što proživljavam", rekla je.

Sud je zaključio kako nije dokazano da je optužena sudija počinila krivično delo koje joj se stavlja na teret pa je oslobođena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA