Vreme čitanja: oko 1 min.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani pre izbora za Evropski parlament

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izbori za Evropski parlament biće održani između 6. i 9. juna

  • 0
Hrvatska izbori Foto: Tanjug/ HINA/ADMIR BULJUBASIC

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani pre izbora u Evropskoj uniji, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković i najavio raspuštanje Hrvatskog sabora najkasnije 22. marta.

Izbori za Evropski parlament biće održani između 6. i 9. juna.

Plenković je to najavio sinoć nakon sednice šireg Predsedništva HDZ i dodao da će Skupština te stranke biti održana 17. marta u dvorani Lisinski.

Ova najava Plenkovića definisala je mogući datum održavanja izbora za 11. saziv Hrvatskog parlamenta, ali će o tačnom datumu ipak odlučiti predsednik Republike Zoran Milanović.

Prema propisanim pravilima, ako sabor bude raspušten 15. marta, najranija nedelja za izbore je 21. april, a najkasnija 12. maja.

Ako sabor bude raspušten 22. marta, izbori bi trebalo da budu održani najranije 28. aprila, a najkasnije 19. maja, piše Hina.

Hrvatski sabor ima 151 poslanika, od kojih se 140 bira u 10 izbornij jedinica, tri bira dijaspora, osam pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici.

Birači u Hrvatskoj imaju pravo i preferencijalnog glasa, tj. na glasačkom listiću mogu označiti kandidata kojem daju prednost pred ostalima.

Sabor je jesenas doneo novi Zakon o izbornim jedinicama za izbor poslanika koji ne menja postojeći izborni sistem, ali u određenoj meri menja karte izbornih jedinica.

Liste za izbor poslanika mogu da predlože, stranke, koalicije stranaka i birači.

Poslednji parlamentarni izbori u Hrvatskoj održani su u julu 2020. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA