Vreme čitanja: oko 2 min.

Smrskana ruka, otkinuti prsti, spaljene ruke: Radnice progovorile o hororu u hrvatskoj fabrici

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tvrde da nisu bile obučene za rad na mašinama niti su dobile adekvatnu radnu opremu, a nije bilo ni zaštite na radu

  • 0
Hrvatska Hitna pomoć Foto: Shutterstock

Smrskana ruka, otkinuti i polomljeni prsti, opekotine - nije scenario horor filma, već realnost žena zaposlenih u petrinjskoj tvornici furnira. Uz stravične slučajeve povreda na radu, pomenuta fabrika šokira i ovim - prema tvrdnjama gradske uprave, radi bez upotrebne dozvole. Nekolicina žena odlučila je za kamere Provjerenog Nove TV ispričati u kakvim uslovima rade i s kojim posledicama.

"Jednoj je slomljen prst i otkinut joj je nokat, drugoj je odsečen jedan prst, trećoj su odrezana dva prsta. Jednoj su bile spaljene ruke. Nikakve zaštite na radu nije bilo, nikakvih lekarskih uverenja. Ničega", kažu radnice za Provjereno.

Jednoj od radnica smrskana je ruka dok je radila na stroju zvanom sečka, koji se često znao zaglaviti.

"Ako je ona otišla u sečku, ona nije otišla zato što je htela, već zato što ju je neko poslao", kažu.

"Poslovođa vam kaže da morate to uraditi jer ceo posao stoji", dodaju.

Tvrde da nisu bile obučene za rad na mašinama niti su dobile adekvatnu radnu opremu. Leti su, kažu, znale da rade i na 39 stewpeni, ali po vodu ili na WC nisu smele bez dozvole poslovotkinje. Odlazak na bolovanje značio je i otkaz po povratku, tvrde, stoga je jedna od povređenih radnica, koja je završila u Hitnoj pomoći, naknadno izmenila iskaz o povredi na radu i to nakon što ju je posetila policija.

"Tražili su joj da promeni iskaz i kaže da je ona taj dan bila kod kuće i da se tamo nešto dogodilo. Na kraju je ipak pristala misleći da će to biti problem kad se vrati jer su svi ostali dobijali otkaze kad bi otišli na bolovanje", pričaju radnice.

Policijska uprava sisačko-moslavačka potvrdila je za Provjereno da su prošle godine policiji prijavljena četiri događaja nesreće na radu u navedenoj fabrcii. O svemu su izvestili Državni inspektorat koji je utvrdio nedostatke u zaštiti na radu te doneo dve upravne mere kojima je, kako kažu, "poslodavcu zabranjeno obavljanje poslova protivno Zakonu o zaštiti na radu i naređeno otklanjanje utvrđenih nedostataka u određenom roku".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA