Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvatski policajac se odazvao na poziv za vojsku u Srbiji, kaznili ga i tužili: Onda ga vratili na posao

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podsetimo, MUP je ranije potvrdio kako mladi policajac na teritoriji Republike Srbije ostvario kontakt sa pripadnicima vojske, a sve zbog preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, a bez da je o tome obavestio svog neposredno nadređenog rukovodioca

  • 1

Mladi hrvatski policajac (21) iz PU vukovarsko-sremske, koji ima hrvatsko i srpsko državljanstvo, vraćen je krajem prošle godine na posao u policiji iako se u novembru 2022. godine odazivao na poziv Ministarstva Republike Srbije za regrutaciju i mobilizaciju u kasarnu u Sremskoj Mitrovici, potvrđeno je iz vukovarsko-sremske policije.

Podsetimo, MUP je ranije potvrdio kako mladi policajac na teritoriji Republike Srbije ostvario kontakt sa pripadnicima vojske, a sve zbog preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, a bez da je o tome obavestio svog neposredno nadređenog rukovodioca.

"Policijski službenik je teško naštetio interesima službe i njenom ugledu, a time je dovedena u pitanje njegova dostojnost za obavljanje policijske službe",  rekli su pre više od godinu dana iz MUP-a.

Dodali su i kako je odmah udaljen iz službe i da je pokrenut disciplinski postupak

Vukovarsko-sremska policija potvrdila je za 24sata.hr kako je disciplinski postupak nad mladim policajcem završen 28. decembra 2023. godine. Policajac je proglašen krivim zbog počinjenja teže povrede službene dužnosti.

Odnosno, kako piše u Zakonu o policiji, reč je o neizvršavanju, nesvesnom, nesavesnom, nepravodobnom ili nemarnom izvršavanju službenih obveza, te o nedoličnom ponašanju u službi ili izvan nje a da je teško naštetiti ugledu policije. Zbog toga mu je izrečena novčana kazna u iznosu do 20 odsto od poslednje plate koja mu je isplaćena za puni mesec. Iz policije dodaju i kako je s danom završetka postupka, 28. decembra 2023. godine, mladi policajac vraćen u službu.

Redakcija je kontaktirala Ministarstvo obrane Republike Srbije iz kojeg su rekli kako ne upućuju poziv za upis u vojnu evidenciju u Hrvatsku, niti u neku drugu državu. Tako da se pretpostavlja da je mladi policajac imao ili boravište ili prebivalište na području Srbije.

Na stranicama Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije stoji da ako ste pripadnik srpskog naroda i nemate prebivalište na teritoriji Republike Srbije imate pravo imati državljanstvo Republike Srbije, potrebno je da ste navršili 18 godina, da vam nije oduzeta "poslovna sposobnost" i pisana izjava da Republika Srbija smatrate svojom državom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cro666

    8. mart 2024 | 16:20

    Realno... tom dečku treba dati otkaz. I to se neradi samo o srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA