≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vrtićima u Severnoj Makedoniji zabranjeno da primaju nevakcinisanu decu: Evo koju vakcinu moraju da dobiju

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U pitanju su deca koja nisu vakcinisana Di-Te-Per vakcinom koja štiti od difterije, tetanusa i velikog kašlja (pertusis)

  • 5
vakcinacija Foto: Shutterstock

Vrtićima u Severnoj Makedoniji je od ponedeljka zabranjeno da primaju decu koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana deca, odlučio je ministar zdravlja Ilira Demitrija.

U pitanju je Di-Te-Per vakcina koja štiti od difterije, tetanusa i velikog kašlja (pertusis).

Ministar zdravlja je dostavio rešenje svim vrtićima na osnovu preporuka Komisije za infektivne bolesti, da se izvrše vanredni nadzori i zabrani zbrinavanje nevakcinisane dece u vrtiću.

Istovremeno, inspektori će obavestiti osoblje u vrtićima da sačine spisak nevakcinisane dece i savetovaće ih da ne primaju decu obolelu od drguh zaraznih bolesti, kao i da o povećanom izostanku obaveste nadležne.

Nadležni apeluju da se deca na vreme vakcinišu po redovnom kalendaru vakcinacije.

Prеmа pоdаcimа iz Sеrvisа јаvnоg zdrаvljа, zаključnо sа 3.3.2024. gоdinе, nа tеritоriјi Rеpublikе Srbiје priјаvljеno je ukupnо 849 pоtvrđеnih slučајеvа pеrtusisа kоd kојih је diјаgnоzа pоstаvljеnа оd pоčеtkа gоdinе, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Stоpа incidеnciје iznosi 12,7 nа 100.000 stаnоvnikа.

Naime, od pоčеtkа 2024. gоdinе priјаvljеnа su dvа smrtnа ishоdа uzrоkоvаnа pеrtusisоm kоd nеvаkcinisаnе dеcе uzrаstа dvа i pо, оdnоsnо tri mеsеcа (stоpа mоrtаlitеtа 0,3 nа miliоn stаnоvnikа, lеtаlitеt 0,24 odsto).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    8. mart 2024 | 16:56

    U EU nisu obavezne vakcine, zasto kod nas jesu?

  • Paja

    8. mart 2024 | 16:47

    Opa, zemlje treceg sveta spremne za ciscenje,sto to ne uvedu u Svajcarskoj ???

  • Mile

    8. mart 2024 | 16:48

    Ma kako primanje nevakcinisatih Ej oni sutolko tvrdoglavi ja neznam kak da ih više kaznimo. Pa pre neki dan čoek izašo u javnosti kaže dobijo je 217 vakcina samo za kovid. I to pametnom ako nije dosta tu nešto neštima. Vidite li vi kolko su vakcine dobre tom čoveku ili heroju i pioniru da ga nazovemo tako ništa ne fali,on puca od zdravlja. A vi tu plačete za jedan tetanus.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA