≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska komisija će sutra preporučiti otvaranje pregovora BiH sa EU

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska unija je Bosni i Hercegovini dodelia status kandidata u decembru 2022. godine

  • 2
Bosna i Hercegovina Evropska unija , Bosanska zastava Foto: Shutterstock

Bosna i Hercegovina bi trebalo da započne pregovore o pristupanju EU, a očekuje se da će Evropska komisija to objaviti u utorak, otvarajući put zemlji da konačno postane članica Unije, saznaje magazin Politico.

Evropska unija je Bosni i Hercegovini dodelia status kandidata u decembru 2022. godine, a Evropska komisija sada će dati pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, rekla su za Politico dvojica evropskih zvaničnika i jedan diplomata Evropske unije.

Ukrajina i Moldavija također bi trebalo da krenu korak dalje u procesu proširenja.

Evropska komisija u utorak će predložiti tzv. pregovaračke okvire koji određuju smernice i temeljna načela njihovih pristupnih pregovora. Zatim je na zemljama EU da raspravljaju o tim tekstovima.

Diplomate i zvaničnici EU upozoravaju da se dogovor između 27 evropskih zemalja - koji je potreban za službeni početak pregovora - verovatno neće dogoditi pre evropskih izbora u junu.

Za neke zemlje EU, uključujući Austriju, bilo je od vitalnog značaja da napredak u Ukrajini i Moldaviji ide ruku pod ruku s napretkom u budućem pristupanju BiH.

Sledeći korak sada je da čelnici EU raspravljaju o preporuci za BiH na svom sastanku u Briselu sledeće sedmice.

Uoči objave, ministri spoljnih poslova Austrije, Italije i Nemačke boravili su prošle sedmice u Sarajevo kako bi podržali otvaranje pristupnih pregovora.

Evropska komisija takođe je trebalo da predstavi dokument o tome kako interno pripremiti blok za buduće proširenje. Ali, ovaj dokument, koji je prvotno bio planiran za 27. februar, sada je odgođen za 20. mart, pokazuje najnoviji dnevni red Evropske komisije u koji je Politico imao uvid.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    12. mart 2024 | 09:49

    Primice BiH pre Srbije. Moracemo jednog dana da trazimo vizu za EU, ukljucujuci BiH.

  • ZIKI

    12. mart 2024 | 13:29

    Kakva je to EU i ko su oni uopste, kad su primili Rumuniu u EU a kod njih jos volivi i konji oru zemlju a kod nas jos odavno u Yugi radili trajtori, kombajni i ostala tehnika. Yuga i sad Republike smo odavno zapad za mnoge zemlje a oni odavno u toj EU. U EU su zemlje samo sluge svojih gospodara, da je dobro u njoj, usla bi Svajcarska prva, nebi Englezi izasli iz nje. Ovo je hitlerova idea jos od 1939g. Znade se ko vlada u toj EU a ko su piuncici i marionete njihove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA