≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Monahinje iz manastira kod kog je zemljotres jako udario, za Telegraf: "Stene su pucale, samo smo se molile"

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Sestra Bosiljka i ja smo se zbile, zagrlile smo se kao pilići, jako je treslo i trajalo je baš dugo. Međutim, sledeći potres je trajao još duže, mislile smo da će plafon da se sruši", govori monahinja Sinklitikija iz manastira Somina

  • 21

Snažan zemljotres potresao je jutros ceo region i uznemirio građane. Epicentar zemljotresa bio je u blizini mesta Čarađe u opštini Nikšić, u čijoj blizini se nalazi i manastir Somine. Monahinje ovog manastira koji se nalazi na skoro 1.600 metara nadmorske visine ispričale su za Telegraf.rs kako je zemlja tek nedavno prestala da podrhtava, a da su se one tokom potresa molile Bogu da sačuva narod.

Monahinja Sinklitikija i monahinja Bosiljka bile su same u manastiru kada je došlo do potresa. Kažu kao da su sinoć predosetile da će nešto loše da se desi.

"Kažu da životinje predosećaju zemljotres, a mi smo sinoć osetile da će se nešto desiti. Bile smo uznemirene, osećale smo neku teskobu", kaže na početku razgovora monahinja Sinklitikija.

Monahinja kaže da je jako dugo treslo, a da je ona imala osećaj da je koren svega iza manastira, ka planini Golija.

"Sestra Bosiljka i ja smo se zbile, zagrlile smo se kao pilići, jako je treslo i trajalo je baš dugo. Međutim, sledeći potres je trajao još duže, mislile smo da će plafon da se sruši", govori ona.

Kako kaže, posle drugog potresa odlučile su da izađu napolje i jutro su dočekale u hladnim kolima.

"Kada smo izašle napolje, kamenje je sviralo, zvonilo. Kad smo zgazile na tlo, osetile smo kako se pomera, mislile smo da će zemlja da se otvori i da nas proguta. Stene su se pomerile, to se vidi golim okom", opisuje monahinja.

Monahinja Sinklitikija u manastiru Somina boravi oko 10 godina i kaže da ovo nije prvi put da je osetila zemljotres. Međutim, kako ističe, nikada do sada nije bio ovako jak.

"Mi smo se predale Bogu, neka čini sa nama šta mu je volja. Ali smo se molile majci Božjoj da poštedi narod, ljude koji žive u zgradama, njihovu decu, bebe... Molile smo je da im sačuva živote. Predale smo se Bogu po gresima svih nas, da se narod probudi na pokajanje, da Bog dotakne duše svih nas", govori monahinja.

Kaže da u manastiru ima štete, ali da još uvek ne smeju da uđu u konak ili u manastir, jer tlo i dalje podrhtava.

"Videle smo pukotine na konaku, odžak se oštetio, ispred crkve su popadale cigle. U kući se pomerio šporet, popadala su kandila, ikone. Čak i jedan težak predmet završio je na podu. Sručilo se i staklo na konaku, a zatvoreni prozori su se otvorili", govori ona.

Monahinja kaže da ih celog jutra zovu iz svih delova zemlje i da još uvek niko nije došao da ih obiđe, jer ne zna kako je stanje na putu, da li je došlo do odrona ili palih stena.

"Zvali su nas iz Nikšića, okolnih sela, iz manastira Kosijerevo, iz komunalnog. Ne smem nikome da kažem da dođe jer ne znamo šta je na putu do manastira", govori ona.

Monahinja još jednom na kraju razgovora napominje da nas "Bog opominje, da se narod probudi na pokajanje".

Da podsetimo, zemljotres jačine 5,7 stepeni po Rihterovoj skali potresao je teritoriju Crne Gore u 4.06 časova. Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je saopštio da je potres bio jačine 5,4 stepena.

(Telegraf.rs)

Video: Flaše se tresu, sve se ljulja... Prvi snimci zemljotresa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    14. mart 2024 | 11:26

    Pomozi Bože i majko Božija. Sačuvajte narod svoj.

  • Bjelopavlic BG

    14. mart 2024 | 13:01

    Hvala Bogu da ste dobro. Iz Niksica odakle je moj deda, valjda su vec dosli. Bas jak zemljotres. Neka nas Bog i Sveta Bogorodica sacuvaju od svakog zla

  • ZA

    14. mart 2024 | 13:04

    Zar molitve štite od zemljotresa ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA