Vreme čitanja: oko 1 min.

U Zagrebu kršteno više Filipinaca nego Hrvata ove godine: "Daju im imena po Luki Modriću"

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Filipinci su katolici pa razlika u obredu između njih i Hrvata nema

  • 0
Krštenje ilustracija Foto: Pixabay.com/Ilustracija

U zagrebačkoj Župi svetog Blaža zabeležen je neobičan rekord - sakrament krštenja primilo je osam filipinskih beba, više nego što je kršteno beba čiji su roditelji Hrvati.

"Zove se Haedan Noa. Njegovo prvo ime dolazi od reči jedan, hrvatske reči jer je on prvo dete, prvi sin i ime Noa koje je iz Biblije", kaže majke tek krštenog dečaka Danica Lukares Falkasantos.

Druga beba koja je krštena tokom ove godine u hrvatskoj crkvi u Zagrebu zove se Rozen Gabrijela i ima 15 meseci, a njena majka u Hrvatskoj živi skoro četiri godine i kaže da se potpuno prilagodila životu u ovoj zemlji.

Filipinci su katolici pa razlika u obredu između njih i Hrvata nema. Zanimljivo je, kako priča sveštenik koji je već krstio nekoliko filipinskih mališana, da neka od njih nose i "lokalna" imena.

"Oni su uglavnom odabrali po dva imena za svoju decu. Neki su rekli Luka po Luki Modriću, Ivan, bilo je imena Snježana, Danijela. Zanimljiva su imena iz engleskog ili španskog koji imaju uticaj na njihovu kulturu, a sada vidimo i hrvatski uticaj", ispričao je veličasni Anđelko Katanec za RTL Danas.

"Filipinci "vode", do sada smo ove godine krstili već 12 filipinske dece, a 10 hrvatske", rekao je on.

U Hrvatskoj inače trenutno živi više od 13.000 Filipinaca.

Krštenja bi moglo biti još, jer samo u januari u Hrvatskoj se rodilo 15 malih Filipinaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA