≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Učenica (9) teško povređena na času fizičkog, škola joj mora platiti odštetu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osnovna škola maloletnoj učenici mora platiti više od 18.000 evra zbog teške povrede koju je zadobila na času fizičkog

  • 0
Gips ruka prelom kosti Foto: Shutterstock

Učenica s područja Križevaca, tada u dobi od 9 godina, povredila se u osnovnoj školi na bjelovarskom području, i to kad ju je dečak iz razreda gurnuo s tribine, zboguslijed čega je pala i zadobila teške povrede. Dečak je bio hiperaktivno dete i pod posebnim nadzorom škole, tvrde roditelji, javlja Danica.hr.

Prema nalazu sudsko-medicinskog veštaka, devojčica je u padu s tribine "zadobila prelom desne palčane kosti i desne lakatne kosti, a što predstavlja tešku telesnu povredu, pri čemu su operativno lečeni epifizioliza i subkapitalni prelom glavice desne palčane kosti".

Veštak zaključuje da je nakon sprovedenog lečenja kod devojčice zaostalo trajno smanjenje životnih aktivnosti od pet odsto, zbog zaostale kontrakture – smanjene pokretljivosti desnog lakta lakog stepena.

"Moraće zbog toga ulagati pojačane napore pri svim aktivnostima koje iziskuju upotrebu desne ruke, pogotovo jer je dešnjakinja", naglašava lekar.

Škola se branila da je nejasno kako je došlo do povrede učenice, odnosno je li sama kriva za pad, te ističe da se sve događalo nakon što je završen čas fizičkog. Ali, dečak je priznao da je drugaricu iz razreda slučajno gurnuo s tribine dok su silazili.

Sud je učenici dao za pravo te zaključio da je škola odgovorna za povredu. Morali su paziti na decu i nisu smeli da dozvole da budu na tribini za vreme školskog časa fizičkog vaspitanja. Kako škola nije imala sklopljen ugovor s osiguravajućom kućom, moraće sama da plati odštetu.

Učenici je dosuđena odšteta od 11.500 evra plus kamate te oko 6.700 evra ukupnih troškova postupka. Presuda je nepravosnažna i škola se na nju može žaliti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA