Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene u Splitu u panici zbog jezivog snimka silovanja: Devojka omamljena u klubu, policija istražuje slučaj

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekoliko je takozvanih droga za silovanje, a sve imaju sličan uticaj na žrtve

  • 6
Francuska noćni klub igla napad Foto-ilustracija: Shutterstock

Uznemirujuć audio snimak o silovanju devojke kojoj je u noćnom izlasku u piće ubačena droga kruži Splitom. Iz policije su potvrdili da su primili prijavu početkom marta, ali ne otkrivaju više detalja niti otkrivaju je li to isti slučaj, prenosi Net.hr.

Dovoljan je trenutak neopreznosti da bezbojna kap droge završi u čaši. Obično je u tečnosti, a napadač koristi gužvu u noćnom klubu i vreba žrtvu dok ne počne da deluje droga. Sličan slučaj zabeležen je nedavno u Splitu. Sve istražuje i policija. Mlada Splićanka, Ivana Muslim kaže:

"Pazim naravno i bojim se, ne samo kad je došao taj slučaj, nego i pre jer takvih je slučajeva bilo i biće. Devojke, samo budite na oprezu, čuvajte piće kad ste napolju, držite piće sa sobom, prospite ga ako treba."

I prijateljice Antonija i Nina paze jedna na drugu.

"Nas su vaspitali da smo na oprezu, pa pazimo na nas, ali uvek smo zajedno, jedna uvek čuva piće… I kako smo zajedno uvek pazimo jedna na drugu."

Nekoliko je takozvanih droga za silovanje, a sve imaju sličan uticaj na žrtve. Osoba se oseća omamljeno, ne pruža otpor, a droga često uzrokuje i amneziju.

Kriminolog Dubravko Klarić objašnjava da je nemoguće prepoznati ako se ubaci GHB.

"Gotovo je nemoguće prepoznati ako se ubaci GHB, premda postoji još jedan, rufinol, koji ima svoju medicinsku primenu, ali pojavljuje se kao ilegalni proizvod i to je teško prepoznati."

Stručnjaci kažu da zaplena takvih droga u poslednje vreme gotovo nema. Što ne znači da nisu na crnom tržištu.

"Više dolazi kao proizvod iz ilegalnih laboratorija s područja Evrope. Nisam pesimista, ali ne očekujem da će biti manje droge. Toga će biti i moramo s tim suočiti", dodaje on.

Splitskom udruženju Help javljaju se uglavnom turisti, koji sumnjaju da su bili žrtve pod uticajem droga. I nisu u pitanju samo žene.

Tijana Skelin iz udruge Help kaže da se javljaju i muškarci.

"Javljaju se muškarci skoro u istom broju kao i žene, najčešće nam se jave tako da dođu na besplatno i anonimno testiranje na HIV, jer se najviše boje HIV-a."

S obzirom na to da su sećanja žrtava u magli, policiji se ovakvi slučajevi retko prijavljuju, a Tijana Skelin objašnjava:

"Budući da anonimno testiramo i razgovaramo, ne možemo prijavljivati niti je to naš zadatak. Mislim da je prošle godine bilo osam osoba koje su sumnjale da im se nešto dogodilo."

O konkretnom splitskom slučaju policija ne otkriva previše detalja, ali dodaju da nema razloga za uznemirenost. Prošle godine u 96 posto slučajeva silovanja, poručuju - pronašli su i procesuirali počinitelja.

Na posljednjem i dalje rade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buda

    17. mart 2024 | 07:25

    Totalna neizvesnost.

  • Lol

    17. mart 2024 | 09:11

    Poštene žene ne idu u klubove.

  • Joca

    17. mart 2024 | 11:31

    Posle svega svi kazu sipali im nesto u piće..najlaksi bačin da se opravdas za svoje postupke.. Mislim da se danas mladi ljudi leše od alkohola i da nemaju pojma sta su radili prethodbo veče... A rade svašta..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA