Vreme čitanja: oko 1 min.

U Crnoj Gori godišnje više od 800 abortusa, većina namernih

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Statistika Instituta za javno zdravlje pokazuje da se u Crnoj Gori na abortus odlučuju žene koje imaju između 25 i 35 godina

  • 0
Crna Gora, Montenegro zastava Foto: Shutterstock/Kichigin

U Crnoj Gori se godišnje u proseku izvrše 833 abortusa, od kojih je većina namernih, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Ipak, kada se taj podatak uporedi sa onima iz poslednje Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja, koja je važila za period od 2013. do 2020. godine, prema kojoj je godišnje prekidano 1.400 trudnoća, može se zaključiti da je broj abortusa u Crnoj Gori smanjen, prenose podgorički mediji.

Pre 10-ak dana u svetskim medijima odjeknula je informacija da je Francuska postala prva zemlja na svetu koja je u Ustav uključila pravo na abortus.

Iz IJZ preciziraju da je od 2017. do kraja 2022. godine u Crnoj Gori obavljeno tačno 5.000 abortusa, od kojih je većina namernih i to 2.859.

Raniji podaci su ukazivali da u Crnoj Gori svake godine abortus obavi više od 1.400 žena (do 2013. godine), a vlada je ranije konstatovala da je zabrinjavajući podatak da je u više od 70 odsto slučajeva reč o namernim prekidima trudnoće.

Prema novim podacima IJZ, taj procenat je smanjen.

"Statistika Instituta za javno zdravlje pokazuje da se u Crnoj Gori na abortus odlučuju žene koje imaju između 25 i 35 godina", konstatovano je u ranijoj strategiji.

U tom dokumentu je ukazano da privatne ginekološke ambulante ne prijavljuju tačan broj abortusa obavljenih kod njih, tako da sigurne evidencije nema, navodi RTCG.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA