Vreme čitanja: oko 1 min.

Šok podaci iz Hrvatske: Učenice prestigle učenike po opijanju, alkohol postaje sve veći problem

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je u utorak saopštio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, po nekim pokazateljima velikog istraživanja sprovedenog 2022. godine učenice su prestigle učenike

  • 0
žena alkoholičarka pijanstvo Foto: Shutterstock/Kzenon

Prema podacima Evropske zdravstvene ankete, Hrvatska je među prvih pet zemalja po svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića, s prevalencijom iznad 10 odsto, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španjolskom i Portugalom, javlja Danica.hr.

Kako je u utorak saopštio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, po nekim pokazateljima velikog istraživanja sprovedenog 2022. godine učenice su prestigle učenike.

Tako je alkoholna pića najmanje jednom u životu pilo 41,5 odsto dečaka i čak 45,1 odsto devojčica u dobi od 13 godina, te 66,4 posto mladića i čak 71 devojaka u dobi od 15 godina.

Devojke u dobi do 15 godina prestigle su mladiće i u opijanju, pa se 43,9 odsto devojaka opilo najmanje jednom u životu, dok se isto odnosi na 42,5 odsto mladića u dobi od 15 godina.

Tokom 2022. u Hrvatskoj se opet primećuje rast opijanja kod učenika i učenica, odnosno nešto veći udeo nego 2018. godine, posebno u dobi od 11 godina, i to kod devojčica više nego kod dečaka.

To je srazmerno drugim pokazateljima mentalnog zdravlja koji ukazuju na veću osetljivost učenica tokom i nakon pandemije u odnosu na učenike.

"Štetna upotreba alkohola ubraja se među glavne faktore rizika za razvoj bolesti, invaliditeta i smrti. Svesni smo da zloupotreba alkohola nosi niz ozbiljnih zdravstvenih posledica, uključujući bolesti jetre, srca, mentalne poremećaje i povrede. Alkoholizam nije samo problem pojedinaca, već ima šire posledice na porodice, zdravstvene sisteme i društvo u celini", upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA