≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srbin optužen za ubistvo "škaljarca" na Pagu nije hteo da iznese odbranu: Samo je jedno rekao u sudu

A. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Odlučio sam Iskoristi pravo da ne iznosim odbranu ali mi je žao što sam učinio puno loših stvari u životu pa tako i ovo zbog svoje bolesti", rekao je Duško Tanasković, optužen za ubistvo Crnogorca, jutros na sudu u Zadru

  • 0
Pag Hrvatska policija privela osumnjičenog za ubistvo na Zrću osumnjičeni Duško Tanasković Foto: Sigurnosne kamere,Zadarski.hrTanjug.rs, Facebook/D.T.

Duško Tanasković (30) iz Srbije, optužen za ubistvo Crnogorca Gorana Vlaovića, za kojeg se veruje da je blizak "škaljarskom klanu", pretprošlog leta na Pagu odnosno plaži Katarelac, nije hteo da iznese svoju odbranu, piše Večernji list.

Suđenje mu je nakon pola godine nastavljeno na Županijskom sudu u Zadru za ubistvo počinjeno 25. avgusta 2022. ispred noćnog kluba Noa na plaži Katarelac jer se čekala odluka Visokog krivičnog suda na žalbi odbrane o izdvajanju dela dokaza iz spisa.

Reč je bilo, kako su izvestili mediji, o pokušaju pribavljanja novih dokaza snimljenih u ćeliji Tanaskovića u Zatvoru u Splitu. Tanasković je Goranu Vlaoviću prišao s leđa, i iz torbice koja mu je stajala preko ramena izvukao pištolj marke Glock 17 i i blizine ispalio hitac u glavu, a Vlaović je preminuo u vozilu Hitne medicinske pomoći na putu do Opšte bolnice Zadar.

Tanasković je bežao, ali je uhapšen iako se u međuvremenu i presvukao na glavnoj ulici i prilikom čega je pokušavao da razbije mobilni o pod. Na sudu nije prihvaćen pokušaj dokaza da Tanasković boluje od šizofrenije. Od prve informacije o ubistvu spekulisalo se da je reč o mafijaškom obračunu i da je Tanasković imao pomagače, a što je istaknuto i na sudu.

"Odlučio sam Iskoristi pravo da ne iznosim odbranu ali mi je žao što sam učinio puno loših stvari u životu pa tako i ovo zbog svoje bolesti", rekao je Duško Tanasković jutros na sudu.

Zastupnik optužbe Ivica Škara je rekao da je nesumnjivo dokazano da je počinio krivično delo na način opisan u optužnici, te da su ga svedoci videli kako beži. Pojedini svedoci su ga i pratili i videli sve što je radio do trenutka kad se presvukao.

Pronađeni su, kako je rečeno, svi dokazi, odeća s tragovima krvi, ranac i torbica s pištoljem marke Glock s 14 komada municija, i s prigušivačem. Pronađen mu je i mobilni i snimak gde se vidi kako je optuženi sada pokojnom Goranu Vlaoviću iz neposredne blizine ispalio hitac u glavu.

Veštačenjem je utvrđeno da je metak bio iz pištolja iz kojeg je pucano, a tragovi na telu Tanaskovića su dokazali da je on pucao.


"Okrivljeni nema psihopatologijski elementa i on ne boluje od duševne bolesti, nego ima poremećaj ličnosti. Ovo krivično delo nije produkt ni njegove zavisnosti o drogama. On je čekao dok oštećeni ne izađe iz noćnog kluba. On je mobilni namerno razbio u svrhu prikrivanja. Bežao je, a svedoci su ga pratili i javili policiji da beži do benzinske pumpe gde je uhapšne. Sud treba voditi računa da se izrazi društvena osuda i pravednost kažnjavanja. Optužba nije našla olakšavajućih okolnosti, a osumnjičeni je bio je svestan i uračunljiv, hladnokrvan i strpljiv da usmrti oštećenog. Ovim krivičnim delom kompromitovana je i Hrvatska kao sigurna turistička destinacija i to je otežavajuća okolnost. A on je u Srbiji i tri puta krivično osuđivan i to nije uticalo na okrivljenog već je počinio još teže krivično delo. Nameravao je i da pobegne, nije se pokajao, niti se izvinio. Predlažem da ga proglasite krivim i osudite na strogu kaznu zatvora", rekao je Ivica Škara iz zadarskog DORH-a.

Osumnjičeni za ubistvo Pag Duško Tanasković Foto: Facebook/D.T.

Tanaskovićev advokat Vinko Gulišija je istakao da dvojica svedoka nisu prepoznali okrivljenog.

"Okrivljeni nije poznavao oštećenog, imao je psihičkih problema, nije spavao pa je uzeo kokain i lekove pa se ne seća ničega iako dopušta mogućnost da je pucao. Prema lekarskoj dokumentaciji iz psihijatrijske bolnice iz Kragujevca se vidi da su mu indikovali i lečenje u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi. U nalazu se vidi da i često čuje glasove i da mu se priviđaju osobe. Noć pre je imao te probleme, a lekove koje je uzeo i kokain koji je uzeo nisu mu pomogli. Privlačila se teza o povezanosti s mafijaškim obračunima, a ta teza ničim nije dokazana niti ima podloge za te tvrdnje. Nalaz iz Vrapča je netačan i nestručan i ne sme se zanemariti da je okrivljeni psihički teško bolestan zbog čega pije te lekove u najtežoj dozi", rekao je Gulišija dodajući da nije bilo posebnih otežavajućih okolnosti za drastičnu kaznu.

"On je danas priznao i pokajao se i postoji niz olakšavajućih okolnosti. I svrha kažnjavanja se može postići primerenom kaznom", rekao je Gulišija.

Sudija Ana Brkić doneće presudu 25. marta.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte snimak privođenja Srbina osumnjičenog za ubistvo Crnogorca na Pagu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA