Vreme čitanja: oko 2 min.

"Danas devojke postave uslove, nit sejanje nit kopanje već ručak iz restorana": Edin za razvode krivi Fejsbuk

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene su nekada bile stub domaćinstva, brinule o kravama, njivama i deci, a sad su žene starešine

  • 10
Edin Pašić Printskrin; Youtube/Srednja Bosna Danas

U selu kod Maglaja živi Hadži Edin Pašić (58), domaćin, koji živi sam. Drugih primanja nema, osim onog što zaradi kada proda povrće koje je sam uzgajio ili mleko svojih krava.

Dnevno proda 10 litara mleka, ima svoje kupce, kaže. Stiže kaže na sve, sve da odradi.

"Što se tiče ustajanja najdalje sam na nogama u pola 3, 3, bilo da je zima ili leto. Volim malo da popijem čaj ili kafu, sednem pa razmislim o poslu koji me čeka tog dana, šta ću, kud ću. Kad to sve obavim onda znam svoj pravac. Osim kad me obori reuma", kaže Edin za Jutjub kanal Srednja Bosna Danas.

Edin se dotakao pitanja koja izazivaju mnogo rasprave danas – brak, razvod i kako se parovi nose s izazovima modernog života.

Prvo što bih uradio kada bih se oženio jeste da postavim uslove, jer danas mlade žene postavljaju uslove muškarcima. Prvo devojke nađu momka kog će uvesti u kredit, da kupi stan i da ona njih diriguje, ručak gotov kupi u restoranu, znaš, ona neće ni da seje ni da kopa, neće svekra, neće svekrve, šta će joj da joj smeta, neće ni jedno dete, država daje doplatak 10, 20 maraka, što ne daju 200, 300...” objasnio je Pašić, dodajući da ovakav pristup dovodi do sve većeg broja razvoda, za šta on okrivljuje i modernu tehnologiju poput Fejsbuka i mobilnih telefona.

Nekadašnje generacije živele su u harmoniji uprkos teškom radu, smatra on. Žene su, prema njegovim rečima, bile stub domaćinstva, brinule o kravama, njivama i deci, dok su muškarci bili glavni u porodici.

Današnjim mladima zamera što se sve manje bave stočarstvom i što im nedostaje kućno vaspitanje. Takođe kritikuje moderni način ishrane, ističući da mladi izbegavaju domaće proizvode zbog navodnih zdravstvenih razloga, ali ih rado prihvataju kada su besplatni.

Ne smeju masno kravlje mleko, škodi im masnoća, a kad odneseš za džabe onda hoće. Odnesi im mladi sir i kajmak, onda hoće, nije masno jer je džabe, a kada je za pare onda im je masno,” žali se Pašić.

Kaže da u kaljačama ide ui u Sarajevo, a kapu nosi 40 godina.

"Živim sam, davno bih se oženio, al' kad samo pogled'o šta udovice rade, kada je jedna rekla da mi svi čujemo, za novac koji je dobila za muža, "ne bih ga bolje ni na pijaci prodala". Tad sam reko dabogda se nikad ne oženio, ako oženio ovakvu osobu.

Pogledajte prilog Jutjub kanala Srednja Bosna Danas:

(Telegraf.rs)

Video: Novi snimak zemljotresa: Sve se treslo i rušilo u prodavnici mobilnih telefona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Apsolutno

    21. mart 2024 | 07:02

    U pravu, kraj sveta.

  • Čovek je

    21. mart 2024 | 06:49

    Potpuno u pravu, gotovo je sa Svetom. Još malo se drže Arapi i Kinezi ali uskoro će zapad i tamo nametnuti bolesna pravila.

  • Vodolijax

    21. mart 2024 | 07:08

    Žene su nekad bile neškolovane kao i roditelji a danas ni ja ne bi pustio svoje dete da bude nekome rob od jutra do sutra.......ako si gazda plati ljude da rade tu setvu i kopanje...... ......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA