≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fudbalski zemljotres zbog sličica: Album srpskog kluba jedinstven na celoj planeti, svi žele da ga popune

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fudbalska groznica trese mali srpski grad - klinci su postali zvezde, a sve je počelo slučajnim potezom sekretara Igora Kisića

  • 7

Bileću, gradić od tek nekih 8.000 stanovnika, ovih dana trese fudbalski zemljotres koji je slučajno izazvao sekretar malog gradskog kluba FK Hercegovac. Donedavno uspavano mesto, na putu ka Trebinju i moru u Crnoj Gori, sad je razbuđeno, u grozničavoj poteri za - sličicama lokalnih fudbalera, posebno onih mlađih.

U prodavnicama se kupuju kesice, svuda se organizuju menjaže, albume popunjavaju i stari i mladi, stadion je živnuo, tribine nisu poluprazne, a svako dete je poželelo da bude - fudbaler. I sve to zbog ideje jednog čoveka, koja mu je, kako to obično i biva, slučajno zaiskrila dok je "samo radio svoj posao".

Sve je krenulo početkom godine kada su svi klubovi u Bosni i Hercegovini dobili direktivu da urade preregistraciju igrača, a to je, između ostalog, podrazumevalo i fotografisanje. Fotograf FK Hercegovac iz Bileće je odradio svoj deo posla, a fotografije fudbalera su poslate savezu.

Tada je sekretar Igor Kisić, onako "radi fore", izradio nekoliko fotografija prvotimaca i podelio im ih na treningu. A onda mu je sinula ideja da napravi album sa sličicama, koji sada izaziva jaču pomamu nego čuvene Panini sličice. Usledio je hercegovački lanac podrške - prijatelj koji ima štampariju je pomogao oko štampanja, a zaposleni iz kluba su pakovali sličice u kesice. U sredu, 13. marta, u lokalnim prodavnicama osvanule su kesice sa sličicama i albumi.

U prvim satima prodato je više od 1400 kesica sa sličicama i 200 albuma, i svi su počeli o tome da pričaju. Fudbalski zemljotres je baš tog dana udario malu Bileću, iz koje je potekla velika Tijana Bošković.

"Sve je bilo prodato, morali smo brzo da delujemo. Počeli smo da doštampavamo sličice i albume, i sada smo na brojci preko 6000 pakovanja sličica i 200 albuma. Cena jedne kesice je 1KM (oko 60 dinara), svi ih kupuju i lepe. Ukupno je 112 samolepivih sličica, od kojih su na 106 fudbaleri kluba, od prvotimaca preko kadeta i pionira do mlađih pionira, a preostalih 6 sličica je posvećeno životopisu kluba, stadiona i 12. igraču - navijačkoj grupi Džukele", opisuje hajp oko sličica u svom gradu Kisić.

Menjaža na stadionu

I kao cunami, pomama za sličicama krenula je da se preliva od dece ka roditeljima, rodbini, prijateljima u drugim gradovima, pa i državama. Na prvoj prvenstvenoj utakmici koju je igrao FK Hercegovac u nedelju, samo 4 dana od puštanja sličica u prodaju, na tribinama je bilo više od 350 gledalaca, od čega čak stotinu dece! Tog dana je svima bilo jasno - ovaj zemljotres neće stati. Organizovali su menjažu na stadionu, gde se odmah još 15 članova upisalo u klub. Fudbal se na velika vrata vratio u grad.

A to nije mala stvar.

Bileća ima specifičnu pozadinu - grad je u dugovima, sport u životu održavaju sponzori. Na sve to, prvi tim FK Hercegovac igra Drugu ligu RS - grupu Istok, te prosečno pređe 550 kilometara na 14 gostovanja. Osim Gacka, koje je na oko 45 kilometara, ostali gradovi u koje klub odlazi su dosta daleko, a za to je potreban novac. A novac će da stigne od prodatih sličica.

FK Hercegovac ima svoj album za slicice - Maksim Salatić Fudbalski klub Hercegovac napravio svoje sličice; Foto: Privatna arhiva/ustupljena fotografija

"Novac od sličica planiramo iskoristiti za plaćanje prevoza mlađim kategorijama i prvom timu, ali i za nabavku potrebne opreme za klub", dodaje Kisić.

FK Hercegovac ima svoj album za slicice - Maksim Salatić "Moram paziti da ne zalepim ukrivo", govori trenerov sin dok lepi sličicu; Foto: Privatna arhiva/ustupljena fotografija

I tako je Bileća, grad sa manje stanovnika no što ima deo bloka u Novom Beogradu, ponovo pokazala da je rasadnik kreativnih ideja, kakvih se, priznaćete, nisu setili ni najveći klubovi u regionu, a i šire - još niko nije pravio album sa sličicama svojih najmlađh fudbalera!

FK Hercegovac ima svoj album za slicice - Maksim Salatić Foto: Privatna arhiva/ustupljena fotografija

Zato, sledeći put kada tuda prođete, setite se da je za promene potrebno samo malo da "skrenemo" sa uobičajene životne rute, da oslušnemo potrebe onih oko nas i napravimo čudo poput fudbalskog zemljotresa u Bileći. U ovom slučaju - zemljotres još traje i ne preti da će prestati.

Video: Menjaža sličica FK Hercegovac u Bileći na stadionu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA