≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dva talasa obilnih kiša i grmljavinskih oluja pogodiće ovaj deo našeg regiona: Evo gde će biti najkritičnije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Već danas tokom dana jače naoblačenje zahvatiće Crnu Goru

  • 0
snežna mećava Foto: Shutterstock

Naše područje biće narednih dana pod uticajem snažnog ciklona sa centralnog Mediterana, a on će u dva navrata doneti našem regionu sa Jadranskog mora talas veoma obilnih padavina i grmljavinskih oluja.

Već danas tokom dana jače naoblačenje zahvatiće Crnu Goru. Posle podne veći deo zemlje sa Jadrana će zahvatiti kiša, dok se u toku večeri i noći širom zemlje očekuju obilne padavine, u južnim predelima i pljuskovi sa grmljavinom.

Obilna kiša zahvatiće i jug Dalmacije i Hercegovine.

Očekuje se i veoma jak, na udare i olujni južni vetar, a sa južnim strujanjem stići će i topla vazdušna masa, tako da će kiša padati i na najvišim planinama i topiti sneg, koji je u obilnim količinama pao drugog dana vikenda.

Stabilizacija vremena očekuje se već u četvrtak ujutro, pa će u četvrtak tokom dana biti suvo, ali i veoma toplo i dalje uz jak i olujni južni i jugozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće i do 20°C na severu i do 23°C na jugu Crne Gore, Dalmacije i Hercegovine.

Nažalost, stabilizacija vremena biće kratkog daha, jer će pred kraj dana Crnu Goru sa Jadranskog mora zahvatiti novi talas olujnog vremena i snažne oblačnosti, pa se u noći između srede i četvrtka širom Crne Gore očekuju veoma obilna kiša i jaki pljuskovi sa grmljavinom. Biće uslova i za gmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom.

Olujni južni vetar na Jadranu će podizati višemetarske talase, a usled vrlo obilnih pljuskova u delovima Crne Gore očekuje se i opasnost od urbanih poplava i bujica.

Ovo pogoršanje vremena doneće veoma obilnu kišu i pljuskove sa grmljavinom i većem delu Hrvatske i BiH.

U mnogim predelima palo bi od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom, lokalno i preko 50 litara. Najobilnije padavine očekuju se u oblasti duž Jadrana i u Dinaridima, gde bi palo i više od 100 litara, a na jugozapadu Crne Gore i više od 200 litara kiše po kvadratnom metru.

Do petka ujutro očekuje se smirivanje i stabilizacija vremena, pa se u petak i tokom vikenda očekuje sunčano i pravo prolećno vreme.

Inače, deo oblačnog sistema sa Jadrana, preko zapada našeg regiona stići će i do Srbije u dva navrata, pa će tako u utorak krajem dana sa juga naoblačenje zahvatiti jug i jugozapad Srbije, potom u noći ka sredi i ostatak Srbije južnije od Save i Dunava.

Drugi talas obilnih, ali prolaznih padavina zahvatiće Srbiju u noći između srede i četvrtka i to sa zapada i jugozapada, a biće i pljuskova sa grmljavinom.

S obzirom na to da će celo naše područje narednih dana biti pod uticajem izraženog južnog strujanja, sa severa Afrike preko Mediterana pristizaće i čestice peska iz Sahare, pa se očekuju i prljave padavine.

Inače, za razliku od jakog prodora hladnog fronta u nedelju, uz drastično zahlađenja sa kišom, pljuskovima i snegom sa grmljavinom, kada je temperatura opala i za 20 stepeni, narednih dana ne očekuje se zahlađenje, već naprotiv jače otopljenje i to pre svega zahvaljujući južnom visinskom strujanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA